29.5.19

Αντιδράσεις για τη μονάδα σκυροδέματος στην Ανδρο...


Αντιδράσεις για τη μονάδα σκυροδέματος στην Ανδρο

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι κάτοικοι του Γαυρίου, ζητώντας από τις τοπικές αρχές να ανακαλέσουν τις άδειες λειτουργίας. Οπως υποστηρίζουν, η μονάδα που θα...
περιλαμβάνει συνολικά 8 τσιμεντοσιλό, ύψους 29 μέτρων, έχει γίνει σε χώρο όπου δεν προβλέπεται ξεκάθαρα βιομηχανική χρήση. Ο δήμαρχος και ο έπαρχος έρχονται αντιμέτωποι στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες.
Τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και ιδιοκτητών στο Γαύριο, λιμάνι της Ανδρου, έχει προκαλέσει η εγκατάσταση μονάδας παραγωγής σκυροδέματος και τσιμεντοσιλό στην περιοχή Κάμπος.

Μιλώντας για τον κίνδυνο μεγάλης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής, έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ καλούν τις τοπικές Αρχές (δήμο Ανδρου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) να ανακαλέσουν τις άδειες λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας, καθώς έχει σημειωθεί σειρά παρατυπιών.

Οι αρμόδιοι για το θέμα (δήμαρχος και έπαρχος), που μάλιστα έρχονται αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ανταλλάσσουν ευθύνες και επικαλούνται γενικότερο πρόβλημα με τον καθορισμό χρήσεων γης στο νησί, ενώ η εταιρεία που υλοποίησε τη μονάδα απαντά ότι έλαβε όλες τις απαραίτητες άδειες από την Περιφέρεια.


Τα δύο πρώτα τσιμεντοσιλό από κοντά

Οπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ, η μονάδα παραγωγής σκυροδέματος της εταιρείας Βαλμάς Α.Ε., που θα περιλαμβάνει συνολικά 8 τσιμεντοσιλό ύψους 29 μέτρων (έχουν τοποθετηθεί ήδη τα 2), έχει γίνει χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες σε χώρο όπου δεν προβλέπεται ξεκάθαρα βιομηχανική χρήση.

Στην προσφυγή στο ΣτΕ γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις του έργου που αναμένεται να υποβαθμίσουν βάναυσα το περιβάλλον της περιοχής, τόσο από αισθητικής πλευράς όσο και λόγω των εκπομπών σκόνης και θορύβου, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και απαξιώνοντας τις περιουσίες των κατοίκων, όπως και το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στην περιοχή του Γαυρίου υπάρχουν μόνο ήπιες χρήσεις γης, είτε κατοικίες είτε μικρές αγροτικές καλλιέργειες.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ψευδή επίκληση βιομηχανικής ζώνης στο έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το οποίο έλαβε αδειοδότηση η μονάδα (Πρωτ. 4364/17), με αποτέλεσμα να μη ζητηθεί από τον επενδυτή η υποβολή εγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), όπως προβλέπεται από τον νόμο για βιομηχανικές εγκαταστάσεις εκτός καθορισμένων βιομηχανικών ζωνών.

Ακόμη, επικαλούνται νομολογία του ΣτΕ (2472/2016) που δεν είχε επιτρέψει την αδειοδότηση μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στην Κίμωλο.

Ανταλλαγή επιστολών
Στις αρχές Μαΐου, ο «Φιλοπρόοδος Ομιλος το Γαύριο» έστειλε ανοιχτή επιστολή προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειακούς συμβούλους, ζητώντας τις θέσεις τους για τα σημαντικότερα προβλήματα του νησιού, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα των σιλό στον κάμπο Γαυρίου.

Ο όμιλος κάνει λόγο για επερχόμενη καταστροφή της ευρύτερης περιοχής του Γαυρίου, που ανάγκασε τους κατοίκους να προσφύγουν στο ΣτΕ, ενώ μιλά για μεγάλες ευθύνες της αυτοδιοίκησης, καθώς δεν έπρεπε να συναινέσουν να γίνει μονάδα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στις 27 Φεβρουαρίου, η Πολεοδομία Ανδρου απάντησε σε ερώτημα κατοίκου, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην Ανδρο καθορισμένη βιομηχανική ζώνη.

«Η “διορθωτική” επιστολή της Πολεοδομίας του Δήμου προς την Περιφέρεια σε προεκλογική περίοδο δεν θεραπεύει το πρόβλημα, γιατί οι κάτοικοι εξακολουθούν να το έχουν και να επιβαρύνονται με το δικαστικό κόστος.

»Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η καταστροφή είναι τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια να ζητήσουν την άμεση ανάκληση των αδειών που έχουν δώσει», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή του «Φιλοπρόοδου Ομίλου το Γαύριο».

Τι λέει ο δήμαρχος

Η Πολεοδομία Ανδρου είχε πράγματι δώσει στον επενδυτή μια βεβαίωση χρήσης γης που αναφέρει ότι επιτρέπεται η βιομηχανική χρήση, ωστόσο για να στηθεί μία τέτοιου τύπου μονάδα απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Σουσούδης

Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Ανδρου και υποψήφιο στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών, Θεοδόση Σουσούδη.

Οπως μας εξήγησε, η Πολεοδομία Ανδρου είχε πράγματι δώσει (Ιούλιος 2017) στον επενδυτή μια βεβαίωση χρήσης γης που αναφέρει ότι επιτρέπεται η βιομηχανική χρήση, ωστόσο, για να στηθεί μία τέτοιου τύπου μονάδα, απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θεώρησε ότι υπάρχει καθορισμένη βιομηχανική ζώνη στο νησί, που δεν απαιτεί ΜΠΕ.

Ωστόσο, η πολεοδομία του δήμου απέστειλε, τον Φεβρουάριο, έγγραφο, στο οποίο επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καθορισμένη βιομηχανική ζώνη στην Ανδρο.

Τον Απρίλιο (18 Απριλίου), ο Δήμος Ανδρου ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σχετικά με το ποια νομοθετική ρύθμιση δικαιολογεί την ύπαρξη καθορισμένης βιομηχανικής ζώνης και αναμένεται η απάντηση.

«Αλλο μια βεβαίωση ότι επιτρέπεται βιομηχανική χρήση, άλλο ότι υπάρχει βιομηχανική ζώνη. Ευθύνες έχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο μέχρι πρότινος έπαρχος (σ.σ. ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης). Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της νομιμότητας», κατέληξε ο κ. Σουσούδης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: