9.5.19

Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια...



Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με...
έγγραφό της προς την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με αφορμή το πολυώροφο ξενοδοχείο που «ξεφύτρωσε» στη νότια πλευρά και αλλοιώνει την εικόνα του μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς και την απόπειρα να χτιστεί νέο, η Εταιρεία συγκρότησε ομάδα ειδικών και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του Ιερού Βράχου, στη βάση των εισηγήσεων της UNESCO που είχαν υποβληθεί το 1968, όταν είχε γίνει ανάλογη παρεμβολή πολύ κοντά στην Ακρόπολη.

Συμμετέχοντας στον διάλογο για την προστασία της περιοχής, για την οποία ισχύει από τις αρχές Απριλίου αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, η ομάδα των ειδικών προτείνει:

■ Να τροποποιηθεί το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Αθηναίων για την περιοχή που χαρακτηρίζεται «πολεοδομικό κέντρο» και να χαρακτηριστεί ζώνη «γενικής κατοικίας».

Με αυτή την αλλαγή θα μειωθεί ο συντελεστής δόμησης, που έχει οριστεί στο 3,60 και είναι από τους υψηλότερους στο λεκανοπέδιο και πολεοδομικά επιζήμιος, ώστε να διαμορφωθεί στο 2,1, όπως ισχύει για τα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται μεταξύ της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Ροβέρτου Γκάλι.

■ Να εκπονηθεί πολεοδομική μελέτη για να καθοριστούν τα μέγιστα ύψη για όλη την οικιστική περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, με βάση τις οπτικές επιπτώσεις στο μνημείο της Ακρόπολης.

Προτείνεται να καταργηθεί η ρύθμιση του 2012, με την οποία το ύψος των οικοδομών στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να φθάσει τα 32 μέτρα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι απολήξεις του ασανσέρ, και να θεσμοθετηθεί ανώτερο ύψος στα 17,50 μέτρα και χωρίς καμία άλλη προσαύξηση.

■ Να υπάρχει περιορισμός στο δυναμικό των ξενοδοχειακών μονάδων, που δεν θα υπερβαίνουν τις 100 κλίνες, και να γίνει θεσμική κατοχύρωση της ποσόστωσης μόνιμης κατοικίας σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, σε συνδυασμό με μέτρα ελέγχου των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου AirBnB.

■ Να απαγορευθεί η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στους ορόφους, με τροποποίηση του ΓΠΣ της Αθήνας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: