30.5.19

Ο Τσίπρας αδειάζει Τζανακόπουλο...

Σε άτακτη υποχώρηση από την σκληρή γραμμή Τζανακόπουλου ότι η κυβέρνηση έχει την νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι...
μόνη της μπορεί να αποφασίσει και για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου -αντί για τον ίδιο τον πρωθυπουργό όπως επιβάλλει πάντως το εθιμοτυπικό πρωτόκολλο- έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον καλεί σε συναίνεση στις αλλαγές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

«Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 49 παρ. 3 τελευταίο εδάφιο), αντιλαμβανόμενος όμως το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» αναφέρει η επιστολή Καλογήρου.

Υπήρξαν σκέψεις την επιστολή να υπογράφει ο κ.Τσίπρας αλλά απορρίφθηκαν.

Αντίδραση από τη ΝΔ μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει. Είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ολα είναι ανοιχτά

Κανεις δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αυτήν τη στιγμή αν η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά στην αλλαγή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου όπως και το αν θα φέρει στη Βουλή για ψήφιση τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν κάνει το ένα βήμα το πιο πιθανόν είναι να προχωρήσει και στο άλλο. Μπορεί να μην κάνει και κανένα. Λειτουργεί κάτω από το άγχος της ήττας των ευρωεκλογών που ήταν πανωλεθρία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανατροπή θεωρείται αδύνατη. Ο στόχος είναι τώρα τουλάχιστον να αυξήσει το εκλογικό ποσοστό του ο ΣΥΡΙΖΑ και να μειώσει την διαφορά από την ΝΔ η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να αυξήσει την εκλογική της δύναμη στις εθνικές εκλογές.

«Για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια, πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης» είναι η αμετάκλητη θέση του προέδρου της ΝΔ. Γι αυτό και αρνήθηκε μέχρι τώρα να μπει σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως άμεση ή έμμεση νομιμοποίηση των ενεργειών της.

Απέναντι σε αυτήν την στρατηγική συγκρούονται δύο σχολές σκέψεις εντός του στενού επιτελείου του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Newpost, ο πρωθυπουργός προβληματίζεται ως προς την έκταση των πολιτικών αντιδράσεων που μπορεί να υπάρξουν στην πολύ κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Ζυγίζει το αν θα επικρατήσει η αντίληψη που υπάρχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που φεύγει επιδιώκει να ορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου με πρόσωπα που είναι πιο φιλικά σε αυτόν και ιδιαίτερα όσον αφορά στον εισαγγελέα και τους αντιεισαγγελείς στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν τα πολιτικά πρόσωπα, διότι φοβάται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αρχίσει να ανοίγει φακέλους.

Υπάρχει όμως και ένας διαφορετικός προβληματισμός. Αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να συρθεί από τη ΝΔ ή αντίθετα η κυβέρνηση να δείξει όχι μόνο ότι παίρνει αποφάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά στέλνει το μήνυμα ότι θα ελέγχει το σύστημα και όταν θα είναι στην Αντιπολίτευση.

Γι αυτό και εκτιμάται από πολλούς ότι αν προχωρήσει το θέμα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα φέρει και τον Ποινικό Κώδικα μαζί με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στη Βουλή την άλλη εβδομάδα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είχε τηλεφωνική επικοινωνία προ ημερών με βουλευτές άλλων κομμάτων που τους ενημέρωσε γι αυτήν την πρόθεση του. Ο πρωθυπουργός όμως, φέρεται να του είπε να περιμένει μερικά 24ωρα.

Εφόσον έρθει στη Βουλή -την άλλη Τρίτη ή Τετάρτη- θα ψηφιστεί με την διαδικασία των κωδικών. Δηλαδή θα μιλήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι κομμάτων εφόσον το επιθυμούν και θα ψηφιστεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι» επί του συνόλου, δεν γίνεται συζήτηση κατ' άρθρο.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει «ναι». Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ενώ έχει καταγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τώρα την ηγεσία του Αρείου Πάγου, την ενθάρρυνε να φέρει προς ψήφιση τον Ποινικό Κώδικα για τον οποίο μάλιστα είπε ότι έγινε σωστή δουλειά.

Έτσι κι αλλιώς όμως περνάει, αφού θα ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση είναι πολιτική και θα σταθμίσει τα προεκλογικά δεδομένα όπως θα τα ερμηνεύσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπάρχει βέβαια και ένα τρίτο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να επιχειρήσει να αλλάξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου και να μην φέρει τον Ποινικό Κώδικα.

Σε κάθε περίπτωση κομβικός είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Πηγές της Προεδρίας διέψευσαν δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα ή με άλλα πολιτικά πρόσωπα και να έχει διαμηνύσει ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα του διορισμού της νέας ηγεσίας. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετείται επί υποθετικών σεναρίων όπως εξήγησαν στο Newpost στενοί του συνεργάτες, χωρίς να εκδηλωθεί η όποια πρωτοβουλία της κυβέρνησης...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: