12.5.19

Ολική επαναφορά της ακροδεξιάς του Φάρατζ...


...φέρνουν οι ευρωεκλογές...
Μετά από σωρεία παλινωδιών στο θέμα του Brexit η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε πως, βάσει χρονοδιαγράμματος, πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, όμως η απόφαση αυτή φαίνεται πως «βυθίζει» τους Τόρις δημοσκοπικά, ενώ επιτρέπει στον Νάιτζελ Φάρατζ να κάνει...
ολική επαναφορά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάζει ο Obsever το Brexit party, του οποίου ηγείται ο ακροδεξιός πολιτικός, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα.

Το κόμμα του Brexit συγκεντρώνει 34%, ενώ οι Εργατικοί βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 21%. Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 11%.

Αναλυτικά:

Το Κόμμα του Brexit 34%
Εργατικοί 21%
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12%
Συντηρητικοί 11%
Πράσινοι 8%
Ukip 4%
SNP 4%
Change UK (Κόμμα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.) 3%
Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόμμα του Φάτρατζ, το οποίο ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, διπλασιάζει τα ποσοστά του, ενώ το UKIP (το πρώην κόμμα του ακροδεξιού πολιτικού) καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου από το ινστιτούτο Opinium Research από την Τετάρτη ως την Παρασκευή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.004 ενηλίκων Βρετανών.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στα δύο μεγάλα κόμματα με επιφανή στελέχη τόσο των Τόρις όσο και των Εργατικών να απευθύνουν εκκλήσεις στους ψηφοφόρους τους για να πάνε στις κάλπες και να τους στηρίξουν.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ήταν λίγα τα στελέχη που κατηγόρησαν ευθέως την Τερέζα Μέι ότι τρέφει τον λαϊκισμό, ενώ απαίτησαν το κόμμα να επιτεθεί απευθείας στον Νάιτζελ Φάρατζ, καθώς εκφράζονται φόβοι πως ήδη ένα τεράστιο κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων που είναι υπέρ του Brexit θα ψηφίζουν το κόμμα του ακροδεξιού πολιτικού.

Η άνοδος του Φάρατζ δημιουργεί και τεράστια ερωτήματα για το πόσο καιρό ακόμη θα αντέξει η Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Ο Ρόμπερτ Μπάκλαντ, πάντως, υπουργός της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες, καθώς η Τερέζα Μέι έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα φύγει από τη θέση της μετά την πρώτη φάση του Brexit.

Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η πρωθυπουργός ακόμη πιστεύει πως είναι εφικτή μια συμφωνία για το Brexit, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν εκ νέου οι επαφές Τόρις-Εργατικών και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα έχει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο στρατόπεδο των Εργατικών, πάντως, η ανησυχία μεγαλώνει με στελέχη του κόμματος να ζητούν από τους ψηφοφόρους να τους στηρίξουν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρες οι θέσεις τους αναφορικά με το Brexit.

Παράλληλα, η πλευρά του Τζέρεμι Κόρμπιν επισημαίνει ότι βασικό κομμάτι στις διαφωνίες Εργατικών – Τόρις είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο διάδοχος της Τερέζα Μέι θα τηρήσει την όποια συμφωνία για το Brexit.

Σα να μην έφτανε αυτό, η δημοσκόπηση του Observer παρουσιάζει και μία ζοφερή εικόνα για τα δύο μεγάλα κόμματα σε εσωτερικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πώς θα ψήφιζαν σε περίπτωση εθνικών εκλογών με τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν 28%, ενώ οι Τόρις 22%, μόλις μία μονάδα παραπάνω από το κόμμα του Φάρατζ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: