24.5.19

Ο έλεγχος της αφήγησης...



Μανώλης Χαιρετάκης

Αποτελεί την κυρίαρχη πλέον προτεραιότητα πανικόβλητων εξουσιών με μιαν αύξουσα ροπή προς την κοινωνική, οικονομική και ηθική απαξίωση. Στην ουσία, αποτελεί την άλλη όψη της προπαγάνδας και υλοποιείται με τρόπο που...
μοιάζει να είναι σχεδόν συνειδητά προγραμματισμένος για να παράγει λάθη, χοντρά λάθη, που συνήθως δεν επιδέχονται θεραπεία.

Ίσως η κύρια αιτία συνίσταται στο ότι αυτές οι ελίτ είναι πια εντελώς εκτός εποχής, μην μπορώντας να διαμορφώσουν μιαν αφήγηση που να χρησιμοποιεί επιχειρήματα βγαλμένα από την ίδια τη συγκυρία.

Και μάλιστα προτάσσουν την αγαπημένη τους αφήγηση με έναν μανιασμένο, ψυχοπαθή τρόπο. Χάνοντας τον έλεγχο, μοιάζουν να θέλουν να πιαστούν από κάπου, άσχετα αν αυτό το «κάπου» δεν υφίσταται. Τα παραδείγματα πάμπολλα:

* Ενας Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίζεται, εν μέσω διαδικασιών οικονομικής κάθαρσης που απαιτούνται από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, ότι ο υπουργός κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του μπορεί να εισπράττει μίζες.

* Επιχειρείται η καταδίκη για το «πειραγμένο» σχολικό απολυτήριο καθαρίστριας να εξισωθεί, νομικά και ηθικά και κοινωνικά, με τα έσοδα καταχραστών του Δημοσίου σε μιαν απόπειρα γενικευμένου «ξεπλύματος».

* Το δόγμα της λευκής υπεροχής (white supremacy), κύρια πατέντα της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ) εκφράζοντας το άγχος και τους φόβους μιας ομάδας ατόμων που μέχρι τώρα σχεδόν κατείχε μια πλεονεκτική θέση, καταρρέει, αλλά κάποιοι υστερικοί το στηρίζουν, παρά το χωρίς αμφισβήτηση γεγονός ότι αυτό που λέμε Δύση δίνει σταδιακά αλλά ανεπίστροφα τη θέση του στην Ασία.

* Αυτός που «έδωσε» τον Ασάνζ (πασίγνωστο μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος-WikiLeaks), πρόεδρος Λένιν (!!!) Μορένο, αφού ενθυλάκωσε 4,2 δισ. δολ. δάνειο (ή «δάνειο») για τη χώρα του, φωτογραφίζεται ξαπλωμένος να τρώει ένα πλούσιο γεύμα αστακών καθώς οι κάτοικοι της χώρας του, φορτωμένοι με υπέρογκα δάνεια και με αλλεπάλληλα σκάνδαλα με βάση τα σύγχρονα πρότυπα της χρεο-δουλοπαροικίας, πεινάνε.

* Ο Μπράνσον, αφεντικό της Virgin, διοργανώνει μια συναυλία στα σύνορα Βενεζουέλας και Κολομβίας για τη στήριξη της Βενεζουέλας, διαφημίζει ότι θα μαζευτούν 200.000 άτομα. Τελικά μαζεύονται λιγότεροι από 10.000, και αυτό με την πιο καλή εκτίμηση. Η συναυλία αποδείχθηκε αέρας κοπανιστός και σύντομα εξαφανίστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ που την είχαν διαφημίσει.

* Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, προεκλογικά έλεγε φωναχτά «Λατρεύω τα WikiLeaks», επειδή οι αποκαλύψεις τους έλεγαν τι όντως συμβαίνει με την αντίπαλό του, Κλίντον. Μετεκλογικά, έλεγε «Δεν γνωρίζω τα WikiLeaks», επειδή δεν βόλευαν οι σκοπιμότητες της συγκυρίας. Τεράστια συνέπεια...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: