16.5.19

"Εντός στόχων η Ελλάδα το 2019, θα δούμε για το 2020..."


Καρότο και μαστίγιο στις Βρυξέλλες για τα μέτρα, θα εξεταστούν τον Ιούνιο στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι μέσα στους στόχους της για το 2019, παρά τα...

μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το Eurogroup, ωστόσο τόνισε ότι «ανησυχεί» για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον. Όπως είπε πάντως, για το 2020 θα χρειαστεί ένας νέος προϋπολογισμός από την Ελλάδα και τότε θα συζητηθούν και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την καινούργια χρονιά.

Το Eurogroup για τα μέτρα της κυβέρνησης ενημέρωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης μετά το τέλος της συνεδρίασης και σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ ο ESM εκφράζει ανησυχία γιατί κάποια από αυτά τα μέτρα δεν είναι υποστηρικτικά για την ανάπτυξη. «Το ανησυχητικό είναι η σύνθεσή τους», τόνισε.

Επίσης, όπως είπε για την απόφαση της κυβέρνησης να προπληρώσει τα δάνεια προς το ΔΝΤ ότι εξακολουθεί να στηρίζει την απόφαση.

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε μονομερώς τους στόχους, αυτό είναι λάθος να το πούμε. Υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για το 2019 και η Ελλάδα παραμένει πιστή σε αυτόν τον στόχο. Πιθανώς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τα επόμενα πλεονάσματα 2020-22, αλλά αυτό δεν το εξετάζουμε τώρα», σημείωσε.

«Συνεχίζω να στηρίζω την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Θα εφαρμοστούν οι κανόνες, καθώς θα πρέπει αυτή η πρόωρη αποπληρωμή να λάβει την έγκριση των κρατών-μελών ESM και EFSF», συμπλήρωσε.

Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί και τα μέτρα θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο.

«Όπως και να είναι συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι τα μέτρα αυτά και οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα εξεταστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Σκοπεύουμε να τα συζητήσουμε τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης», σημείωσε για να συμπληρώσει πως η Ελλάδα «έχει υπεραποδόσεις στους δημοσιονομικούς στόχους έως τώρα και περιμένουμε ότι η δέσμευση προς το Eurogroup θα εξακολουθήσει να τιμάται ώστε η χώρα να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν πλέον σε πρόγραμμα, οπότε μπορεί να ασκεί τη δική της φορολογική πολιτική.

Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι παραμένει δεσμευμενη στους στόχους της.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους θεσμούς της Ε.Ε.», τόνισε.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: