2.2.11

Σκηνικό έντασης στην Αίγυπτο...



Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί από το μεσημέρι η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου ομάδες διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Μουμπάρακ συγκρούονται με αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που χθες πραγματοποίησαν μία μοναδική στα χρονικά της χώρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στο ... μεταξύ, τη συνδρομή του λαού για την επιστροφή της ζωής στην Αίγυπτο σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζήτησε σήμερα ο στρατός της χώρας - δήλωση που ερμηνεύεται ως έκκληση για τερματισμό των διαδηλώσεων.

Στιγμιότυπο από τις σημερινές συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ (Πηγή: Αλ Τζαζίρα) Στιγμιότυπο από τις σημερινές συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ (Πηγή: Αλ Τζαζίρα) Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν η αντι-διαδήλωση μπήκε στην περιοχή της πλατείας, όπου παραμένει μεγάλος αριθμός πολιτών που ζητούν την παραίτηση του Μουμπάρακ, απορρίπτοντας τα όσα ο ίδιος δήλωσε χθες περί αποχώρησής του τον Σεπτέμβριο. Γρήγορα την αντιπαράθεση με ανταλλαγή συνθημάτων διαδέχθηκε ο πετροπόλεμος με αναφορές για τραυματίες και από τις δύο πλευρές.



Η πορεία των φιλοκυβερνητικών μπήκε στην πλατεία Ταχρίρ νωρίς το μεσημέρι Η πορεία των φιλοκυβερνητικών μπήκε στην πλατεία Ταχρίρ νωρίς το μεσημέρι Τα γεγονότα όπως εξελίσσονται

► 16:45: "Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αίγυπτο" λέει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

► 16:36: Δηλώσεις ΕλΜπαραντέι

"Ανησυχώ εξαιρετικά, αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα ή άλλη μια ένδειξη ενός εγκληματικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί εγκληματικές πράξεις", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο ραδιοσταθμό του BBC όταν ρωτήθηκε για τις συγκρούσεις. "Ο φόβος μου είναι μήπως υπάρξει λουτρό αίματος", πρόσθεσε αποκαλώντας τους διαδηλωτές υπέρ του Μουμπάρακ "μια ομάδα από φονιάδες".


► 16:33: Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών αρνείται τις κατηγορίες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών ότι αστυνομικοί με πολιτικά συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά τις οποίες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
► 16:30: Αναφορές για μεγάλες συγκεντρώσεις και στην πόλη της Αλεξάνδρειας

► 16:20: Στρατιωτικά οχήματα τοποθετούνται κάθετα στους δρόμους γύρω από την Ταχρίρ για να χωρίσουν τις συγκεντρώσεις αντικαθεστωτικών και οπαδών του Μουμπάρακ

► 16:10: Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές αλλά και υποστηρικτές του Μουμπάρακ κατευθύνονται προς την πλατεία Ταχρίρ

► 16:05: Πυροβολισμοί ακούγονται από την πλευρά του Μουσείου του Καΐρου

► 15:55: Ξεπερνούν τους 100 οι τραυματίες στην πλατεία Ταχρίρ

► 15:35: Ο στρατός προειδοποιεί τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ να σταματήσουν τα επεισόδια, διαφορετικά θα λάβει αυστηρά μέτρα

► 15:20: Aυτόπτης μάρτυς είπε στο πρακτροείο Ρόιτερς ότι διαδηλωτές της είπαν πως πιστεύουν ότι μερικοί από τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ που βρίσκονται πίσω από τις σημερινές συγκρούσεις είναι αστυνομικοί με πολιτική περιβολή.

► 14:50: Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας αλλά και το πρακτορείο Ρόιτερς οι τραυματίες είναι τουλάχιστον δέκα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων.

► 14:45: Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι οπαδοί του Μουμπάρακ έχουν "επιτάξει" άλογα και καμήλες για να επιτεθούν με αυτά στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές όμως περικυκλώθηκαν από το πλήθος και υποχρεώθηκαν να αφιππεύσουν.

► 14:30: Οι διαδηλωτές συγκρούονται με ξύλα και ρίχνουν πέτρες, χωρίς οι στρατιωτικοί να παρεμβληθούν μεταξύ των αντιπάλων.

► 14:00: Δυνάμεις του στρατού κάνει χρήση δακρυγόνων για να περιορίσει τις συγκρούσεις.

► 13:30: Αψιμαχίες και πετροπόλεμος μεταξύ υποστηρικτών του Μουμπάρακ και διαδηλωτών. Οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ φέρουν ξύλα και μικρά μαχαίρια

► 13:05: Ομάδες υποστηρικτών του Μουμπάρακ βαδίζουν προς την πλατεία Ταχρίρ. Της πορείας προηγείται φορτηγό.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: