2.1.21

Το έτος των μεγάλων στοιχημάτων για το ΚINAΛ...



Σε περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει το νέο έτος το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή και την εκλογή ηγεσίας προέδρου του κόμματος, καθώς το φθινόπωρο το Νοέμβριο του 2021 λήγει η παρούσα θητεία της Φώφης Γεννηματά.

Στο παρασκήνιο... μάλιστα, παρά την πανδημία, η μάχη –και η διαμάχη- για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει ήδη ξεκινήσει καθώς οι υποψήφιοι «δελφίνοι» λαμβάνουν ήδη θέση, ενώ οι εξελίξεις ενδιαφέρουν τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς οι επόμενες εκλογές διεξάγονται με την απλή αναλογική και συνεπώς, υπό προϋποθέσεις, το Κίνημα Αλλαγής ενδέχεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει πως το Καταστατικό θα τηρηθεί πλήρως, οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος με καθολική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος θα διεξαχθούν κανονικά, ενώ η ίδια θα διεκδικήσει μια νέα θητεία. Οι αντίπαλοί της επιμένουν πως δημιουργείται κλίμα που δεν θα της επιτρέψουν να είναι υποψήφια, αν θέλει να διατηρήσει την υστεροφημία της και δεν θέλει να καταγράψει μια ιστορική ήττα. «Το κόμμα δεν ανεβαίνει με τίποτα», λένε χαρακτηριστικά, αγνοώντας ίσως πως ο χώρος έμεινε όρθιος υπό αντίξοες συνθήκες.

Η αλήθεια είναι, όμως, πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι σύμμαχος της ηγεσίας, ασχέτως εάν δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα αποτελέσματα με άλλη ηγεσία θα ήταν καλύτερα ή τα ίδια-ίσως και χειρότερα. Εφόσον η Φώφη Γεννηματά θα είναι υποψήφια, πάντως, δύσκολα θα χάσει, καθώς έχει και τη δυνατότητα συμμαχιών, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό που έχουν και οι εσωκομματικές της αντίπαλοι. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, πάντως, ήδη κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι βρίσκεται πίσω από την αμφισβήτησή της, μαζί με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, με στόχο να αναδειχθεί μια «βολική ηγεσία» και να καταστεί η Χαριλάου Τρικούπη «δορυφόρος» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη ενημερώσει τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και αναμένει ένα ευνοϊκότερο υγειονομικό περιβάλλον για να αμφισβητήσει δημοσίως τη Φώφη Γεννηματά. Εκτιμά ότι θα τον στηρίξει πρωτίστως το λεγόμενο ¨εκσυγχρονιστικό μπλοκ» που απέμεινε στο κόμμα, ενώ οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι είναι ο επικεφαλής της «δεξιάς πτέρυγας» του κόμματος, που επιδιώκει το ΚΙΝΑΛ να παραμείνει στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», να παραμείνει δηλαδή στο ίδιο ουσιαστικά στρατόπεδο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξακολουθεί να παραμένει ο υπ΄αριθμόν ένα «δελφίνος», αλλά αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του σε όλα τα επίπεδα. «Αφήνει τον Ανδρέα Λοβέρδο να φθαρεί και θα μιλήσει την κατάλληλη ώρα», αναφέρουν στελέχη που πρόσκεινται στον ευρωβουλευτή, ο οποίος έχει ωστόσο ένα πρόβλημα: Επειδή δεν είναι στην ελληνική Βουλή, εάν εκλεγεί αρχηγός του ΚΙΝΑΛ πριν γίνουν εκλογές, θα πρέπει να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έναν βουλευτή. Είναι σαφές πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η πλατφόρμα του για τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ.

Είναι πιθανόν να υπάρξουν σε τυχόν μάχη ηγεσίας και άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Παύλος Γερολάνος, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Χάρης Καστανίδης και άλλοι, ενώ και άλλα στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, περισσότερο για λόγους προβολής, παρά γιατί πραγματικά το πιστεύουν. Στη Χαριλάου Τρικούπη ακούγεται ακόμα ότι στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφια η Φώφη Γεννηματά, το συγκεκριμένο μπλοκ θα έχει ως υποψήφιο τον νυν Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη, ίσως και τον Παύλο Χρηστίδη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το τι θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου, ποιον και αν θα στηρίξει, από τη στιγμή που ο Νίκος Παπανδρέου δεν θα είναι τελικά υποψήφιος, ενώ στο βαθύ παρασκήνιο ακούγεται (χωρίς να ξέρει κανείς το γιατί) και το όνομα του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μόραλη.

Το κλίμα που δημιουργείται, πάντως, οδηγεί κάποιους να αναρωτιούνται ακόμα και για το εάν θα διατηρηθεί τη νέα χρονιά η ενότητα του κόμματος, ενώ ανοιχτό είναι το ενδιαφέρον η Χαριλάου Τρικούπη να οδηγηθεί σε εσωστρέφεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύσσει εκλογές, με ότι αυτό θα σημάνει για τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ. Γεγονότα που δείχνουν πως ίσως κάποια μεγαλοστελέχη έχουν χάσει ακόμα και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Βασίλης Σκουρής

ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: