2.1.21

“Σπαζοκεφαλιά”...



Οι φήμες θέλουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να ξεσκονίζει εσχάτως την ατζέντα του με τα τηλέφωνα κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν συμπεριλαμβανομένου, προκειμένου να αναθερμάνει τις πολύ καλές επαφές που έχει εδώ και πολλά χρόνια στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. 
Ο... λόγος είναι πως οι ίδιες …φήμες τον θέλουν να εισέρχεται στην κυβέρνηση, με τον ανασχηματισμό, πλέον, προ των θυρών, για να αντικαταστήσει τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάτι τέτοιο δεν αποτελεί, όμως, μια εύκολη απόφαση. Αναμφίβολα ο πρώην επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής που παραμένει με δική του επιλογή εκτός κάδρου δημοσιότητας εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο θα του προσθέσει νότες επιστράτευσης των εφεδρειών της παράταξης στην πορεία για τις διπλές εκλογές που αρκετοί προεξοφλούν πως θα διεξαχθούν εντός της νέας χρονιάς.


 
Από την άλλη, όμως, η απομάκρυνση του Νίκου Δένδια από το ΥΠΕΞ την ώρα που αναμένεται από την Άγκυρα ο προσδιορισμός της ημερομηνίας έναρξης του 61ου κύκλου των διερευνητικών επαφών ίσως αποδειχθεί μια δύσκολη εξίσωση. Αφενός γιατί εκ των πραγμάτων θα διαταρραχθεί έως ένα βαθμό η συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, αφετέρου διότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει οικοδομήσει αρκετά στέρεες σχέσεις με τον αμερικανικό και τον ισραηλινό παράγοντα, ενώ διαθέτει πάντοτε την εύνοια ισχυρών εγχώριων παραγόντων. Το τελευταίο, πάντως, δεν αποκλείεται -εφόσον προκριθεί η αντικατάσταση του ΥΠΕΞ- να εξισορροπηθεί από την είσοδο στην κυβέρνηση ενός άλλου βουλευτή και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Υπάρχει, όμως, και μια πρόσθετη παράμετρος. Ο Νίκος Δένδιας έχει αυτονομηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες και πίσω από τις λέξεις δημοσίων παρεμβάσεών του μπορούν οι μυημένοι να διαβάσουν την διακριτική διαφωνία του για τα διαφορετικά κέντρα που αναπτύχθηκαν ως προς την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Συνάντηση Δένδια με Αβραμόπουλο -Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό [εικόνες]  | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
Η περιγραφόμενη από τους γνωρίζοντες δυσαρέσκεια παραγόντων του Μεγάρου Μαξίμου για το “στυλ Δένδια” μπορεί να αποτελέσει ένα πολιτικό διαβατήριο για τον υπουργό Εξωτερικών που θα τον ενισχύσει ως πόλο στην κυβερνώσα παράταξη, δεδομένου, μάλιστα, πως θεωρείται εκ των συνομιλητών του Κώστα Καραμανλή. Μια λύση ίσως θα ήταν η μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο πρώτης γραμμής, ακόμα και κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι εύκολο να γίνει “αναίμακτα”. Ο Νίκος Δένδιας, άλλωστε, με το ήπιο στυλ του έχει κατορθώσει να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις και με τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Πρόκειται δίχως άλλο για μια “σπαζοκεφαλιά” για τον πρωθυπουργό και παρότι πολλοί θεωρούν προεξοφλημένη την μετακίνησή του, ίσως οι εξελίξεις τους διαψεύσουν. Αυτό που μετράει, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως όπως ο Νίκος Δένδιας έτσι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπηρετούν την ίδια σχολή διαλλακτικής προσέγγισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο -κατά το Μέγαρο Μαξίμου- σε όσα συμβούν το επόμενο διάστημα στα ελληνοτουρκικά, ενώ λαμβάνεται, όπως μαθαίνω, υπόψη και το γεγονός ότι και ο πρώην επίτροπος διατηρεί καλές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα. Υπό την έννοια αυτή οι πιθανότητες είναι 50-50%!

Σ.Κ

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: