10.1.14

Σταϊνμάγερ: Μακρύς και σκληρός ο δρόμος για την Ελλάδα...

 

Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της μνημονιακής πολιτικής συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τονίζοντας ότι “είναι και προς το ελληνικό συμφέρον να ...
κρίνει η τρόικα τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα."
Όπως είπε “δεν πρέπει να δημιουργούμε στους Έλληνες περισσότερες ψευδαισθήσεις από ό,τι έχουν ήδη” και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να κατασκευάσει μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας από την οποία θα μπορούσε να πει ότι αυτός είναι ένας σταθερός δρόμος προς ένα λαμπρό μέλλον.
“Το αντίθετο. Πρόκειται για έναν μακρύ δρόμο, τον οποίο θα πρέπει οι Έλληνες ακόμη να βαδίσουν και αυτό απαιτεί πολλή τόλμη από μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ενώπιον ενός προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ζήτησα να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος σε αυτή τη νομοθετική περίοδο, ακόμη και αν είναι σκληρός” είπε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF από την Αθήνα.
Παράλληλα έκανε λόγο και για δείγματα ενδεχόμενης πρώτης βελτίωσης στην ελληνική οικονομία ενώ μίλησε και για υπερηφάνεια των Ελλήνων “για το ότι πιθανόν κατάφεραν μια πρώτη μικρή στροφή, για το ότι για πρώτη φορά θα μπορούσαν να φέτος επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα”. Όπως είπε “αυτό ίσως αποτελεί δείγμα ότι θα υπάρξει μια πρώτη βελτίωση στην ελληνική οικονομία” και αναφέρθηκε ειδικά στον ελληνικό τουρισμό.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για αδυναμία λήψης περαιτέρω μέτρων λιτότητας που ενδεχομένως θα ζητήσει η τρόικα είπε: “Είναι και προς το ελληνικό συμφέρον να κρίνει η τρόικα τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Μόνο εάν η τρόικα πει στο τέλος, μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα αυτής της χρονιάς μπορεί να είναι διαρκές και για τα επόμενα χρόνια, θα υπάρξει η βάση ώστε επιχειρήσεις από την ευρωπαϊκή γειτονιά να αποφασίσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα έπειτα από χρόνια απουσίας.”

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου επανέλαβε τη θέση του για μια μικρή βελτίωση της κατάστασης αλλά και το ότι τα προβλήματα παραμένουν, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανεργία των νέων.
 
“Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τους κύριους Σαμαρά και Βενιζέλο. Διαπιστώνω ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον δρόμο όπως τον έχουν ξεκινήσει, γνωρίζοντας το πολιτικό κόστος και τους κινδύνους που ενέχει”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
 
“Επέλεξα αυτήν τη χρονική στιγμή να έρθω για να δείξω τον σεβασμό που τρέφουμε για τις προσπάθειες της Ελλάδας και την υποστήριξή μας στην ελληνική Προεδρία”, συνέχισε. 
 
“Η δουλειά που θα επιτελεστεί θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης”, σημείωσε και είπε ότι στην Αθήνα θα συναντήσει και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για πιο πλήρη εικόνα των συνθηκών και της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: