31.1.14

Να γίνει έρευνα και να ασκηθούν διώξεις για τον «Επενδυτή»...



Τι ζητούν οι εργαζόμενοι και τι αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση στην ΕΣΗΕΑ

Με σειρά ποινικών και άλλων νομικών διαδικασιών αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του Επενδυτή να εντείνουν τις πιέσεις τους για καταβολή των δεδουλευμένων τους και για την άρση του...
αδιεξόδου στο οποίο έχει φέρει την εφημερίδα η ιδιοκτησία.
Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30/1/2014 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, εξέτασε τις εξελίξεις γύρω από τις προσπάθειες επανέκδοσης της εφημερίδας. Οι εργαζόμενοι του Επενδυτή διαπιστώνουν ότι, παρά τις επανειλημμένες κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά τους, που εκφράστηκαν με πολύ σοβαρές υποχωρήσεις εκ μέρους τους (κούρεμα μισθών και δικαιωμάτων αποζημίωσης), η εργοδοτική πλευρά συνεχίζει την απαράδεκτη, παρελκυστική τακτική της.
Η μία πλευρά, του μετόχου Δ. Μπενέκου, παραμένει απούσα, με μοναδική εμφάνιση μια πρόταση..  «υπενοικίασης» του τίτλου της εφημερίδας στους εργαζόμενους έναντι μέρους των δεδουλευμένων, η οποία δεν συζητήθηκε καν. Η δε πλευρά του μετόχου και διευθύνοντος συμβούλου Αλ. Σκαναβή, στις διαδοχικές συναντήσεις για την αναζήτηση διεξόδου, κάθε φορά αλλάζει τους όρους της διαπραγμάτευσης. Στην τελευταία συνάντηση με την εργασιακή επιτροπή, παρουσία και δικηγόρων των συνδικαλιστικών ενώσεων των ΜΜΕ, έφτασε να προτείνει ακόμη και το κούρεμα κατά 50% των δεδουλευμένων και την εξόφληση των «υπολειμμάτων» τους σε βάθος 15-20 μηνών! Κι αυτό τη στιγμή που σε λίγες εβδομάδες αναμένονται οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις γι’ αυτά τα δεδουλευμένα, με βάση τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η γενική συνέλευση των εργαζομένων του Επενδυτή αποφάσισε τα εξής:
1. Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για επανέκδοση της εφημερίδας με την εργοδοτική πλευρά, όποιος εκ των δύο «εν διαστάσει» συνεταίρων κι αν θέλει να την εκπροσωπήσει, θα συνεχιστεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί ένας μισθός για όλους τους εργαζομένους (έναντι οφειλομένων 5-8 μηνών).
2. Με βάση τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς που έχει πραγματοποιηθεί έπειτα από τις καταγγελίες μας στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι εργαζόμενοι ζητούν από την αρμόδια εισαγγελική αρχή να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των νομίμων εκπροσώπων της DBAS που εκδίδει τον Επενδυτή, δηλαδή της προέδρου (Ευ. Κοπάτου) και του διευθύνοντος συμβούλου (Αλ. Σκαναβή) της εταιρείας.
3. Οι εργαζόμενοι του Επενδυτή θα ερευνήσουν σε βάθος την οικονομική διαχείριση της εταιρείας DBAS, και ιδιαίτερα ενδεχόμενες «γκρίζες» συναλλαγές είτε με άλλες εταιρείες των ίδιων μετόχων που εκδίδουν άλλα έντυπα (Ελ. Τύπος), είτε με άλλες εταιρείες ή και προσωπικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών οι οποίες οδήγησαν στο «ναυάγιο» του Επενδυτή και στην ομηρία δεκάδων εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Και με βάση τα ευρήματα θα προβούν στις δέουσες νομικές ενέργειες.
4. Οι εργαζόμενοι του Επενδυτή καλούμε κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς να παρέμβουν στηρίζοντας τη δίκαιη και αυτονόητη διεκδίκησή τους, παρότι γνωρίζουμε ότι η περίπτωσή μας είναι μία ανάμεσα σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, αλλά και κάθε άλλο εμπλεκόμενο (όπως οι χρηματοδοτούσες τράπεζες) να τοποθετηθούν απέναντι στο φαινόμενο εκδοτών και άλλων επιχειρηματιών που, ενώ μετατρέπουν επιχειρήσεις τύπου Επενδυτή σε «κουφάρια», αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους και γεμίζοντας «φέσια» την αγορά, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, συνεχίζουν ανενόχλητοι το επιχειρηματικό «success story» τους με τις άλλες παράλληλες δραστηριότητές τους.

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων του Επενδυτή

Δεν υπάρχουν σχόλια: