31.1.14

Μ. Κανελλοπούλου για φυλακές Αγίου Στεφάνου: "839 κρατούμενοι στοιβαγμένοι...


...σε φυλακή χωρητικότητας 350 ατόμων"...

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, συνοδευόμενη από κλιμάκιο του κόμματος, πραγματοποίησε επίσκεψη στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου όπου συναντήθηκε με τον... διευθυντή της φυλακής, την κοινωνική υπηρεσία και κρατουμένους.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης δήλωσε τα εξής:

«Οι συνθήκες στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου είναι εξαιρετικά άσχημες. Σε μία φυλακή με χωρητικότητα 350 κρατουμένων, κρατούνται 839 άνθρωποι. 839 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε πολύ μικρούς χώρους με συνέπεια η πλειονότητά τους να κοιμάται στο πάτωμα.

Το Υπουργείο καθυστερεί την έγκριση των ήδη μειωμένων κονδυλίων για την αγορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να αντιμετωπίζουν έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού. Οι κρατούμενοι δυσκολεύονται να προστατευτούν από το κρύο. Η δε έλλειψη ζεστού νερού καθιστά επίσης δύσκολη την ατομική τους υγιεινή, κάτι που σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό στους θαλάμους θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Στις ελλείψεις προστίθεται η μη κάλυψη της οργανικής θέσης γιατρού. Η φυλακή βασίζεται αποκλειστικά σε επισκέπτες παθολόγους και σε ένα δίκτυο εθελοντών. Έχει διοριστεί μόνο μία ψυχολόγος, η οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα αιτήματα μιας φυλακής στην οποία κρατούνται ως επί το πλείστον κατάδικοι για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, πολλοί από τους οποίους κατά τεκμήριο χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη.

Οι υπάλληλοι της φυλακής είναι πολύ λίγοι, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται, ενώ αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του σωφρονιστικού καταστήματος. Είναι ενδεικτικό ότι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν περισσότεροι υπάλληλοι για πολύ λιγότερους κρατουμένους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις φυλακές ως προνομιακό χώρο για περικοπές, αφού ως γνωστόν δεν απασχολούν ιδιαίτερα τη δημοσιότητα και αποτελούν μαύρη τρύπα στο κράτος δικαίου.

Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, οι οποίες αποτελούν «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» κατά το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αντίστοιχη νομολογία έχει εκδοθεί και από ελληνικά δικαστήρια.

Με αφορμή την απόδραση του Χρ. Ξηρού, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περικοπή του ευεργετικού θεσμού των αδειών. Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε να ανοίγουμε μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για το σωφρονιστικό σύστημα. Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τα δικαιώματα των κρατουμένων, για το τι είναι τελικά ο σωφρονισμός. Για το αν στοχεύει στην επανένταξη ή έχει μόνο τιμωρητικό και εκδικητικό χαρακτήρα.»...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: