31.1.14

Το Associated Press για την αστυνομική βαρβαρότητα στο γραφείο Βαρβιτσιώτη...




ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα – Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες άτομα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με τους θανάτους των μεταναστών των οποίων η βάρκα βυθίστηκε ενώ τους ...
ρυμουλκούσε το Λιμενικό Σώμα.


Δώδεκα άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα, όταν ένα μικρό πλοιάριο που μετέφερε 28 άτομα από την Τουρκία στην Ελλάδα βυθίστηκε στο ανατολικό Αιγαίο. Μόνο δύο σοροί, μιας γυναίκας και ενός παιδιού, έχουν ανασυρθεί.


Η αστυνομία συνέλαβε 47 άτομα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπουργού,Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Λιμενικό Σώμα.


Η αστυνομία είπε ότι οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους καικόλλησαν αφίσες. Ένας συνελήφθη αργότερα κατηγορούμενος για εξύβριση αστυνομικών καιαντίσταση κατά την σύλληψη.


Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την αστυνομία για βαρβαρότητα, λέγοντας ότι η διαμαρτυρία τους ήταν ειρηνική και ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να ανταποκριθεί δυναμικά η αστυνομία.


Το ναυάγιο έχει οδηγήσει σε μια όλο και πιο έντονη πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση - και ιδίως τον Βαρβιτσιώτη –να βρίσκονται κάτω απο κριτική. Οι αρχές έχουνδιατάξει έρευνα του δυστυχήματος.


Οι επιζώντες έχουν δηλώσει ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος τους ρυμουλκούσε πίσω στα τουρκικά ύδατα για να τους εγκαταλείψει και ότι το πλήρωμα δεν βοήθησε τους επιβάτες της βάρκας που πάλευαν εν μέσω κακοκαιρίας, όταν αυτή βυθίστηκε. Το Λιμενικό απέρριψε την κριτική, λέγοντας ότι ρυμουλκούσε την βάρκα προς το κοντινό ελληνικό νησίΦαρμακονήσι, όταν συνέβη το δυστύχημα, και ότι το πλήρωμα διέσωσε, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε.



Οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το αν ηακτοφυλακή συμμετείχε σε μια πολιτική επαναπροωθήσεων, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστεςπου προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, απωθούνται βίαια πίσω από τα ελληνικά σύνορα, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

"Τα μέλη του κοινοβουλίου στην Ελλάδα θα πρέπει να θεσπίσουν επειγόντως μια έρευνα για τις καταγγελίες των μαζικών απελάσεων, των επαναπροωθήσεων και των επικίνδυνων χειρισμών από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία," δήλωσε την Πέμπτη η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.


"Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, έχουμε ακούσει πολλές καταθέσεις για επαναπροωθήσεις πουθέτουν τη ζωή των μεταναστών σε κίνδυνο," ανέφερε η Eva Cosse, ειδική για την Ελλάδα, από την Human Rights Watch, σε μια δήλωση.
Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news - See more at: http://left.gr/news/associated-press-gia-tin-astynomiki-varvarotita-sto-grafeio-varvitsioti#sthash.pVOFHMBX.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: