31.1.14

Τρέμει και ανοίγει η γη στη δυτική Ελλάδα!...


Από την προηγούμενη Κυριακή που έγινε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά, δε λέει να ηρεμήσει η γη στη δυτική Ελλάδα. Οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά είναι καθημερινό φαινόμενο, γεγονός που...
δεν αφήνει τους κατοίκους του νησιού να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ακόμα και αν αυτά δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Προβληματισμό ωστόσο προκαλούν και κάποια άλλα φαινόμενα των τελευταίων ημερών στη δυτική Ελλάδα.

Χθες, άλλη μία νύχτα τρόμου έζησαν οι κάτοικοι της Καυκανιάς, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βλέποντας το χωριό τους να κόβεται στα δύο και τη γη να «καταπίνει» τις περιουσίες τους.

Τις τελευταίες ημέρες και έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις, το χωριό πλήττεται από καθιζήσεις με αποτέλεσμα σπίτια και καταστήματα να υποχωρούν, χωράφια να βουλιάζουν, ένα καφενείο και ο κεντρικός δρόμος του χωριού να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ ήδη τρεις οικογένειες αναγκάζονται να απομακρυνθούν -για την ώρα- από τις κατοικίες τους.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια των προχθεσινών κατολισθήσεων ο τόπος έτριζε, ακούγονταν κρότοι και στη συνέχεια άρχισαν να πέφτουν κεραμίδια.

Κλιμάκιο μηχανικών και γεωλόγων βρέθηκε χθες το πρωί στο χωρίο και μπροστά σε εικόνες καταστροφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξέτασε όλα τα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και το χωριό συνολικά και έως το τέλος της εβδομάδας θα συνταχθεί πόρισμα με προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Πάντως, σε δηλώσεις ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, τόνισε πως από χθες μέχρι σήμερα το φαινόμενο επιδεινώθηκε, όμως, μιλώντας για τα σπίτια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είπε πως «το ένα από τα σπίτια, δεν κατοικείται μόνιμα και δεν έχουμε άμεσο πρόβλημα για τη μεταστέγαση».

Αναστάτωση επικρατεί και στο νομό Αχαίας αφού σχεδόν κάθε μέρα σημειώνεται σεισμός, και μάλιστα χωρίς το μέγεθός του να είναι αμελητέο. Για παράδειγμα μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, 18 χλμ βορειοανατολικά της Πάτρας. Προχθές ταρακουνήθηκαν οι κάτοικοι του Αιγίου με τον σεισμό να γίνεται αισθητός λίγο μετά τις 11:15 το βράδυ και στην Πάτρα, την Ναύπακτο και άλλες παραλιακές περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας και της Κορινθίας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η δόνηση είχε μέγεθος 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στο Κορινθιακό κόλπο, ανάμεσα στις Καμάρες και τα Σελιανίτικα της Αιγιάλειας. Το εστιακό βάθος του σεισμού μετρήθηκε στα πέντε χιλιόμετρα.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: