31.1.14

Πλεόνασμα κοροϊδίας...

Με την υπόσχεση ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιστραφεί στην κοινωνία μέχρι το 2016 εγκαινίασε χτες την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ο...
πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας…

Χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα το τελικό ύψος του πλεονάσματος –αναμένεται να γίνει από την Eurostat τον Απρίλιο– η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού και ενόψει της διπλής κάλπης του Μαΐου άρχισε τις «παροχές». Μάλιστα, ο Α. Σαμαράς έσπευσε να το προσδιορίσει στο 1 δις ευρώ, υποστηρίζοντας ότι «εκατοντάδες εκατομμύρια θα επιστρέψουν μέχρι το τέλος του χρόνου στην κοινωνία σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους».

Με μερικές δεκάδες ευρώ ανά κεφάλι οι κυβερνώντες επιχειρούν να σβήσουν από τη μνήμη του πολιτών την αφαίμαξη που έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται από τις βάρβαρες πολιτικές και τα μέτρα των μνημονίων. Οι Σαμαράς και Βενιζέλος υπόσχονται να μοιράσουν...
«μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια» σε βάθος τριετίας, όταν από το 2010 μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και οι συγκυβερνήσεις τους έχουν επιβάλει φόρους και περικοπές ύψους περίπου 63 δις ευρώ.

Τα στοιχεία για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέσω των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων είχε παρουσιάσει στις αρχές Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου Τύπου. Ο ίδιος είχε προσδιορίσει το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί από το 2010 μέχρι το 2013 στα 62,92 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30,96% του σημερινού ΑΕΠ. Από αυτά τα 33,31 δις αποτελούν τμήμα από τις δραστικές περικοπές των κρατικών δαπανών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές (παιδεία, υγεία), ενώ τα 29,61 δις προήλθαν από το πλήθος των φόρων που φορτώθηκαν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Πώς μεταφράζονται αυτά τα μέτρα; Τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν πάνω από 40%. Οι φόροι εισοδήματος, σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, έχουν επταπλασιαστεί για μισθωτούς και συνταξιούχους και εννεαπλασιαστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πάνω από 70% έχει αυξηθεί η φορολογία των ακινήτων. Η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στον κόσμο στη μαύρη λίστα της μείωσης του ΑΕΠ λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί κατά 23%. Τα επώδυνα μέτρα οδηγήσαν στην εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας. Σε μια ανθρωπιστική κρίση που «γέννησε» συσσίτια και αστέγους.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, και ενώ η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα ετοιμάζουν νέα μέτρα για την τετραετία 2014–2017 μέσω της κατάρτισης νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που προσδιορίζονται περίπου στα 7 δις ευρώ και θα προέλθουν από μείωση των κρατικών δαπανών και νέους φόρους, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει συνειδήσεις και να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες μοιράζονται ψίχουλα. Ψίχουλα που θα πάρει πίσω με τόκο από την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, από τις μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς που βρίσκονται προ των πυλών.

Η βαρύγδουπη δήλωση λοιπόν του πρωθυπουργού, ότι το «πλεόνασμα βγήκε από το αίμα του ελληνικού λαού και εκεί θα επιστρέψει», κρύβει μια μεγάλη αλήθεια και ένα μεγάλο ψέμα. Την αλήθεια της θυσίας ενός λαού για να πληρωθούν με το αίμα του οι πιστωτές και οι τοκογλύφοι δανειστές αλλά και το ψέμα ότι αυτές οι θυσίες θα πιάσουν τόπο. Η μείωση των εισοδημάτων, οι ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι πρόσθετοι φόροι και τα χαράτσια, αποτελούν μόνιμα μέτρα που ήρθαν για να μείνουν. Τίποτα από ό,τι χάθηκε δεν πρόκειται να επιστρέψει στον ελληνικό λαό, όσο συνεχίζεται η πολιτική των μνημονίων, των επιτηρήσεων, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος από unfollow

greki-gr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: