1.1.14

Τα 2014 αβέβαια βήματα του Σαμαρά...

Με ενέσεις αισιοδοξίας προσπαθεί να κατευνάσει τον χειμαζόμενο λαό ο πρωθυπουργός. Μίλησε για έξοδο από το Μνημόνιο με διασκελισμούς, για βιωσιμότητα του χρέους, για επάνοδο στις αγορές και για...
ευημερία εν όψει πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με ένα ευχαριστώ προς τους πολίτες διάνθισε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς για τις θυσίες που έχουν υποστεί μέχρι τώρα και «επέτρεψαν στη χώρα μας να σταθεί όρθια», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αν και στον λόγο του απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλες θυσίες, προσπάθησε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας ότι «αφήσαμε τα δυσκολότερα πίσω μας».

«Ανατέλλει ανάπτυξη»

Το 2013 ήταν το «έτος μηδέν» σύμφωνα με το μήνυμα του κ. Σαμαρά, ενώ το 2014 «ανατέλλει με προοπτικές ανάπτυξης» και θα φέρει τα εξής στοιχεία:

• η Ελλάδα θα πετύχει πλήρως τη δέσμευση για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και από την πλευρά τους οι εταίροι και δανειστές θα τηρήσουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους,

• η χώρα θα βγει ξανά στις αγορές και θα αρχίσει να γίνεται φυσιολογική, όπως όλες οι άλλες,

• το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς δηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και χωρίς νέα μνημόνια και

• η κυβέρνηση θα κάνει το μεγάλο βήμα να βγούμε από το Μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός με το μήνυμά του επιχείρησε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έξω πάει καλά. Ουσιαστικά περιέγραψε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που περιμένει από τους εταίρους, για τη χαλάρωση της επιτήρησης εν όψει των ευρωεκλογών τον επόμενο Μάιο και στη συνέχεια την ελάφρυνση του χρέους.

Εκανε εκτενή αναφορά στην επίθεση με Καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του πρέσβη της Γερμανίας και συνέδεσε την επίθεση με την επικείμενη ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας. «Οι εχθροί της Ελλάδας, είπε, προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα μας διεθνώς. Προσπαθούν να τραυματίσουν την ελληνική προεδρία στην Ευρώπη που ξεκινάει σε δύο μέρες. Δεν θα τα καταφέρουν».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πολλές φορές την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και υποσχέθηκε τους επόμενους μήνες να επιστρέψει «μέρος από αυτό στους πιο αδύναμους και στους πιο αδικημένους». Το πλεόνασμα, είναι το θεμέλιο, όπως είπε, «της ανεξαρτησίας μας από δω και μπρος».

Εκτός από την επιστροφή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στους «πιο αδύναμους και στους πιο αδικημένους», ο πρωθυπουργός απέφυγε κάθε άλλη αναφορά στις κοινωνικές ομάδες και τους πολίτες που δοκιμάζονται και θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται το 2014. Ως προς το πρόβλημα της ανεργίας, που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ο κ. Σαμαράς περιορίστηκε στη διαπίστωση ότι προκαλεί πόνο. Με την ανάκαμψη που θα έλθει τον επόμενο χρόνο «θα αρχίσουν σιγά σιγά να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και αυξήσεις μισθών». Επικαλέστηκε μάλιστα την αύξηση που υπεγράφη χθες με την κλαδική σύμβαση στα τουριστικά επαγγέλματα, χωρίς όμως να αναφέρει ότι είναι μόλις 1% και αντισταθμίζεται με μεγάλες παραχωρήσεις από την πλευρά των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας, ούτε όμως και στην αγωνία που γίνεται πλέον απόγνωση για την πλειονότητα των πολιτών, όπως προκύπτει από όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στο άλλο θέμα των ημερών, τη διαφθορά, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι οι συλλήψεις -και επωνύμων- θα συνεχιστούν. Συνέδεσε μάλιστα τη διαφθορά με τη γραφειοκρατία και προανήγγειλε ότι το 2014 οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα συνεχιστούν ώστε η οικονομία να γίνει ανταγωνιστική «χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς διαφθορά». Ως προς το πολιτικό σύστημα ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την πρόθεσή του να δρομολογήσει τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Στενοχωρούν οι επιτυχίες»

Ο πρωθυπουργός κράτησε την τελευταία του αναφορά για την αντιπολίτευση, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, που στενοχωριούνται και που αμφισβητούν τα επιτεύγματα της Ελλάδας. Συνεχώς όμως διαψεύδονται. Και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται...» Πάντως, λόγω των ημερών, απέφυγε να οξύνει τους τόνους και επέλεξε μια έμμεση έκκληση ενότητας, λέγοντας ότι «νικάμε όταν στα δύσκολα είμαστε ενωμένοι»...
crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: