30.9.11

O χάρτης των καταλήψεων...


Αν και σιγά - σιγά τα τμήματα και οι σχολές Πανεπιστημίων και Α.Τ.Ε.Ι. που τελούν υπό κατάληψη αρχίζουν να βγάζουν τα …λουκέτα, τα σχολεία κινούνται στην... αντίθετη πλευρά. Έτσι, ο νέος μεγάλος εφιάλτης της υπουργού Παιδείας είναι οι μαθητές, οι οποίοι σκληραίνουν τη στάση τους και οι κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν τόπο σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Αττική αυτή τη στιγμή τελούν υπό κατάληψη 180 σχολεία σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 119 στην κεντρική Μακεδονία, 22 στην Πελοπόννησο, έξι στο βόρειο Αιγαίο, πέντε στην Κρήτη και έξι στη Θράκη.

Οι μαθητές παρά τις προειδοποιήσεις της Άννας Διαμαντοπούλου εμμένουν στις καταλήψεις καθώς θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός να κάνουν μάθημα με φωτοτυπίες, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις σε βιβλία.

Το Υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, απάντησε στέλνοντας την Πέμπτη εγκύκλιο στα σχολεία, ενεργοποιώντας παλαιότερη Υπουργική Απόφαση για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάνονται λόγω των καταλήψεων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Μαρτίου του 2008, εάν με το άνοιγμα το σχολείων δεν αναπληρώνεται ο χαμένος χρόνος, θα πρέπει να προστεθούν διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος, όπου ο σύλλογος διδασκόντων το κρίνει εφικτό.

Έτσι, με το πρώτο κουδούνι που θα ακουστεί οι μαθητές θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα νέο και δυσάρεστο πρόγραμμα, καθώς θα κάνουν μάθημα ακόμη και τα Σάββατα και τις αργίες, ενώ θα περικοπούν πολυήμερες εκδρομές και περίπατοι.

Εάν και πάλι δεν καλύπτεται η ύλη, τότε ενδέχεται να απαιτηθεί παράταση του διδακτικού έτους, αλλά αυτό θα υλοποιηθεί με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης.

Σχολεία υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα
Αττική: 180
Κεντρική Μακεδονία: 119
Πελοπόννησος: 22
Βόρειο Αιγαίο: 6
Κρήτη: 5
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: