30.9.11

Βιντεάκια...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΟΙ πολιτικοί μας δεν το έχουν πάρει χαμπάρι. Ωστόσο έχουμε περάσει από την τηλε-δημοκρατία στη δημοκρατία του facebook.
ΑΛΛΟ τα media, άλλο τα social media. Στα media οι... πολιτικοί έχουν απέναντι δημοσιογράφους. Οχι ότι τα πράγματα είναι πάντα εύκολα. Διότι δεν είναι εύκολη η εποχή. Παράδειγμα η περιπέτεια που είχε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέο Αλταφάζ στο «Newsnight», το κορυφαίο βραδινό ειδησεογραφικό πρόγραμμα του BBC. Τον είπαν μια φορά ηλίθιο, τον είπαν δεύτερη φορά ηλίθιο - ε, την τρίτη πέταξε το ακουστικό απ' το αυτί του και σηκώθηκε να φύγει.
ΠΑΡ' ΟΛΑ αυτά, τα media είναι χώρος περιορισμένης πρόσβασης. Κάτι σαν πολυκατοικία. Σε καλούν και πας. Αντιθέτως, τα social media είναι πλατεία. Ο καθένας έχει τη σελίδα και τους φίλους του στο facebook. Είναι ελεύθερος να «ανεβάσει» ό,τι θέλει και να πει τη γνώμη του. Καθένας δηλαδή μπορεί να είναι δημοσιογράφος ή, ακόμη περισσότερο, σχολιαστής. Και καθώς στο facebook είναι η μισή Ελλάδα και οι κολλητοί της - όλοι μαζί γύρω στα τρία-τέσσερα-πέντε εκατομμύρια ηλεκτρονικές ψυχές - τα πράγματα δεν είναι απλά. Ή μάλλον διαθέτουν ακριβώς τη μαζικότητα που έχει πολιτικές συνέπειες. Φάνηκε από την Αραβική Ανοιξη ώς το φούσκωμα των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα.
ΦΥΣΙΚΑ, ο Θόδωρος Πάγκαλος έχει δει πολλά βιντεάκια με τη χάρη του στο YouΤube για να ξέρει πώς λειτουργούν τα social media. Συνεχίζει όμως να νιώθει άτρωτος. Παρ' όλα αυτά ο τηλεοπτικός αυτο-σχολιασμός Πάγκαλου εξ αφορμής του τέλους ακινήτων μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ είναι άσκηση υψηλού ρίσκου. Προέκυψε στο πεδίο των media, δηλαδή στο πλατό της πρωινής εκπομπής «Κοινωνία Ωρα Mega». Αναπαράγεται όμως χαοτικά στα social media. Εκεί ο Θόδωρος ξανασταυρώνεται αφού έχει μαρτυρήσει και γι' άλλα στο παρελθόν όπως το περίφημο: «Ολοι μαζί τα φάγαμε».
ΟΠΩΣ πάντα, όλα τα κακά ξεκινούν από τις καλές προθέσεις. Ο αντιπρόεδρος ήθελε να δείξει ότι το τέλος ακινήτων κι αυτόν στην τσέπη τον χτυπάει. Αντε να πειράξει λίγο και τον Βενιζέλο που θα τον βάλει τάχα φυλακή αν δεν πληρώσει. Το ότι όμως ο Πάγκαλος έχει βρεθεί από κληρονομιά με πολλά ακίνητα κι έχει πληρώσει και θα ξαναπληρώσει πολλές χιλιάδες ευρώ ελάχιστα συγκινεί τον πολίτη. Διότι δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα πληρώσει κι αυτός - και μπορεί να μην έχει. Αυτό δεν τον εξομοιώνει με τους πολιτικούς. Μάλλον τον εξαγριώνει.
ΤΟ στυλ «κι εμείς τα τραβάμε» που θυμήθηκε ξαφνικά η πολιτική τάξη δεν έχει ανταπόκριση. Ομολογουμένως, ο Πάγκαλος δεν είναι μόνος σε αυτό. Δεν μας ενημέρωσαν ότι ταξιδεύει πλέον ο Πρωθυπουργός με αεροπλάνα της γραμμής αντί με τα κυβερνητικά; Ολα αυτά όμως δεν αλλάζουν το ότι ήταν οι πολιτικοί που ασκούσαν εξουσία όλα αυτά τα χρόνια. Με τη χώρα να έχει πέσει έξω, το «όλοι ίδιοι είμαστε» κακοπερνάει.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: