30.9.11

Σαρκοζί: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα...


«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.«Τονίζω την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσουμε απολύτως τις δεσμεύσεις μας και να κάνουμε όλες τις...


απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τη χώρα. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι».



Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συζήτηση» με το γάλλο πρόεδρο σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Υπογράμμισε επίσης την βούληση της χώρας μας να υπάρχει διαφάνεια σε όλα και στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε ότι κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να αποστείλει εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα ώστε να γνωρίζουν τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Σαρκοζί, αλλά και τον γαλλικό λαό για τη στήριξη που όπως είπε, παρέχουν διαχρονικά στον ελληνικό λαό σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Την συμφωνία αυτή επικύρωσε χθες το Κοινοβούλιο της Γερμανίας, ενώ οι πιο πρόσφατες επικυρώσεις έγιναν από τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Εσθονίας.

Οι κύριοι Παπανδρέου και Βαν Ρομπάι συζήτησαν για την πορεία της Ελλάδας, ενώ είχαν και μια συζήτηση προετοιμασίας για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου, καθώς και για την σύνοδο του Eurogroup.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής της «ανατολικής εταιρικής σχέσης», στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των ανατολικών εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), το μεσημέρι μεταβαίνει στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Κρίσιμη η έκθεση της τρόικας

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη τόσο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης όσο και για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων είναι η έκθεση της τρόικας, η οποία θα καθορίσει και το ύψος οποιασδήποτε αναθεώρησης της περικοπής του χρέους.

Η έκθεση αναμένεται να έχει καταρτιστεί σε διάστημα δύο με τριών εβδομάδων, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters.

Η έκθεση θα δείξει το κατά πόσο πληροί η χώρα τους όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, με τους αξιωματούχους να αναφέρουν πως εάν στην έκθεση αναθεωρηθούν πτωτικά οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας, θα αλλάξουν επί τα χείρω και οι προβλέψεις για τα έσοδα της χώρας.

Eάν διαπιστωθεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι μεγαλύτερες από ό,τι προβλεπόταν, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δύσκολα θα συμφωνήσουν να αναλάβουν αυτές εξ ολοκλήρου τα νέα βάρη και ενδεχομένως να ζητήσουν από τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο, από το 21% που καλούνται να υποστούν στην παρούσα εκδοχή του PSI.

«Οι συνθήκες του πλαισίου μπορεί να άλλαξαν από την τελευταία επιθεώρηση», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους. «Όταν τα βάλουμε όλα κάτω μαζί, θα δούμε τι είδους συμπεράσματα θα βγάλουμε» σημείωσε.

«Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγαλύτερη θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή (του ιδιωτικού τομέα). Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ πιο κοντά στις τιμές αγοράς. Έχουν ακουστεί τα 50% αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα» δήλωσε από την πλευρά του δεύτερος αξιωματούχος.

Το ζήτημα, συνέχισε, «είναι εάν η τρέχουσα προσέγγιση οδηγεί σε βιώσιμη λύση ή όχι. Προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική άποψη πάνω σ' αυτό - είναι ζήτημα της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ να πουν εάν αυτό είναι πιθανό ή όχι».

Στην Αθήνα ο Ρέσλερ

Επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής φθάνει την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στόχος της επίσκεψης του κ. Ρέσλερ, ο οποίος θα συνοδεύεται από γερμανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων, είναι να αποτυπωθούν συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ θα υπογραφεί και ελληνογερμανικό σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας.
nea

Δεν υπάρχουν σχόλια: