30.9.11

Ηρώδης...


Του Γιώργου Λακόπουλου

Το υπουργείο Οικονομικών θα είναι το πρώτο υπουργείο στον πλανήτη που θα περάσει στο βιβλίο Γκίνες. Με ποιο επίτευγμα; Σχεδιάζει το πιο... πολύπλοκο φορολογικό σύστημα στον κόσμο. Το θεώρημα του Πυθαγόρα είναι μόλις δεκαπέντε λέξεις. Οι δέκα εντολές του Μωυσή εκατόν δέκα. Ο φορολογικός νόμος Βενιζέλου θα χρειαστεί δυο - τρεις τόμους. Προφανώς, σε πλήρη αντιστοιχία με την υπόσχεση ότι θα απλοποιηθεί η φορολογική νομοθεσία.
Ο στόχος είναι να βρεθούν όσοι κρύβουν εισοδήματα. Για να επιτευχθεί, θα μπουν στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που δεν κρύβουν. Το ιστορικό προηγούμενο βρίσκεται στην περίπτωση του Ηρώδη: έσφαξε όλα τα βρέφη της περιοχής για να εξολοθρεύσει το ένα που τον ενδιέφερε. Τελικά, άβυσσος η ψυχή ενός υπουργού Οικονομικών.
Η ιδέα είναι απλή: ό,τι λεφτά πιάνει στα χέρια του ο καθένας, ή τα ξοδεύει ή τα βάζει στην άκρη. Να τα πετάει από το παράθυρο αποκλείεται. Τα υπόλοιπα είναι υπόθεση μαθηματικών υπολογισμών. Ο καθένας θα υποχρεωθεί να αποδείξει λογιστικά πώς - και σε τι! - ξόδεψε και το τελευταίο ευρώ που δήλωσε ως εισόδημα. Ταυτόχρονα θα δηλώνει πού έχει και ό,τι του περίσσεψε. Ετσι το κράτος θα ξέρει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται και πώς διακινούνται όλα τα λεφτά που κυκλοφορούν στη χώρα. Αρα, οι φοροφυγάδες θα πέσουν στη φάκα.
Η εξίσωση είναι πρωτοβάθμια. Βασίζεται στη σταθερά ότι περισσότεροι φορολογούμενοι δηλώνουν κατ' ανάγκην ειλικρινώς το εισόδημά τους. Αρχίζουμε από αυτούς και ακολουθούμε τα ίχνη τους στην αγορά. Ετσι θα φτάσουμε σε όσους εισπράττουν, αλλά δεν δηλώνουν. Δηλαδή, το κράτος θα σχηματίσει τον μεγαλύτερο φοροδιωκτικό στρατό της Ιστορίας. Ολίγον διαστροφικό. Θα είναι όμως και αποτελεσματικό; Η πιο λογική απάντηση είναι: χλωμό.
Το πρώτο που χρειάζεται μια φορολογική συνταγή είναι να ξέρει ο πολίτης ότι τα λεφτά του θα πιάσουν τόπο. Αυτό δεν υπάρχει. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρχει φορολογητέα ύλη για να συλληφθεί. Επίσης δεν υπάρχει. Αρα, το εγχείρημα κινδυνεύει να εκπέσει σε κίνητρο φοροδιαφυγής. Μπορεί να το αναλύσει όποιος γνωρίζει την πραγματική λειτουργία της αγοράς. Προς το παρόν, το σύστημα Βενιζέλου παραπέμπει σε μια ατάκα του αμερικανού ηθοποιού Γουίλ Ρότζερς: «Ο κομμουνισμός και η ποτοαπαγόρευση είναι καλές ιδέες, αλλά δεν δουλεύουν».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: