30.9.11

Περικοπές στο επίδομα τοκετού και σε άλλα βοηθήματα...


Ο νέος κανονισμός για τις παροχές υγείας...
Δραματικές μειώσεις στα επιδόματα τοκετού, αεροθεραπείας, λουτροθεραπείας, σε αυτά που δίδονται στους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία για τις μετακινήσεις τους, καθώς και στις αποζημιώσεις για φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες και...
χρήσης αποκλειστικής νοσοκόμας, φέρνει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, το επίδομα τοκετού θα κυμαίνεται από 900 ευρώ έως 1.600 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των νεογνών. Σήμερα, το επίδομα τοκετού μπορεί να φθάσει τα 1.765 ευρώ ανά τοκετό.

Βοήθημα για τη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας, θα λαμβάνουν μόνο οι ασφαλισμένοι που θα νοσηλεύονται σε δημόσιο Νοσοκομείο. Η αποζημίωση θα είναι 32 ευρώ για τις καθημερινές και 40 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα (νύχτα). Σήμερα, αποζημιώνεται η χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας όχι μόνο στα δημόσια αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το ΙΚΑ καλύπτει οκτώ νύχτες στο ποσό των 32 ευρώ τις καθημερινές και των 40,45 ευρώ τις Κυριακές και τις αργίες, ενώ ο ΟΠΑΔ (Δημόσιο) καλύπτει 25 νύχτες στο ποσό των 54,22 ευρώ τις καθημερινές και των 86,87 ευρώ τις Κυριακές και τις αργίες.

Οι διαφορές μεταξύ νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας και του ισχύοντος καθεστώτος

Σε ό,τι αφορά τις φυσικοθεραπείες, θα καλύπτονται έως 12 συνεδρίες (επισκέψεις) το εξάμηνο (20 ευρώ η επίσκεψη), με εξαίρεση τους πάσχοντες από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (δέκα συνεδρίες το μήνα και για έξι μήνες), σοβαρά κινητικά προβλήματα (δέκα συνεδρίες το μήνα και για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης) και σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα (12 συνεδρίες τον μήνα και μέχρι έξι μήνες). Για τις λογοθεραπείες καθορίζονται οκτώ συνεδρίες το μήνα με αποζημίωση δέκα ευρώ την επίσκεψη. Σήμερα, οι φυσιοθεραπείες παρέχονται και αποζημιώνονται κατά πράξη. Πολλές πράξεις μπορούν να αποτελέσουν μία συνεδρία. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αποζημιώνουν με διαφορετικό τρόπο τις φυσιοθεραπείες. Μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή 1.000 ευρώ. Για τις λογοθεραπείες δίδονται 30 ευρώ στην πρώτη επίσκεψη, και 15 ευρώ σε κάθε επόμενη χωρίς περιορισμό.

Το επίδομα που χορηγείται στους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, καθώς και στους μεταγγιζόμενους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, για την κάλυψη μέρους των εξόδων που κάνουν για τις συχνές μετακινήσεις τους, θα κυμαίνεται από 115 ευρώ έως 400 ευρώ το μήνα (ανάλογα με το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούν). Σήμερα, τα αντίστοιχα ποσά διαφέρουν σε κάθε Ασφαλιστικό Φορέα και μπορεί να φθάνουν τα 650 ευρώ μηνιαίως.

Το επίδομα λουτροθεραπείας δεν θα ξεπερνά τα 250 ευρώ για κάθε ασθενή ετησίως, όταν σήμερα κυμαίνεται στα 400 - 1.600 ευρώ. Επίσης, το επίδομα αεροθεραπείας καθορίζεται στα 200 ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα μπορεί να φθάνει και τα 500 ευρώ.

Οι διαφορές μεταξύ νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας και του ισχύοντος καθεστώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: