30.9.11

Χαμηλώνει το πλαφόν στα 2.200 ευρώ ...


Σημαντικές μειώσεις, που θα κυμανθούν από 20-40%, θα υποστεί το 14,5% των δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 70.000), αμετάβλητη θα παραμείνει η μισθολογική κατάσταση για το 78% των εργαζομένων στο Δημόσιο, ενώ... ένα 10% των υπαλλήλων θα λάβει αυξήσεις της τάξης του 7,5%, σύμφωνα με την εισήγηση για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την οποία παρουσίασε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στα 2.200 ευρώ διαμορφώνεται ο ανώτατος μισθός σε υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης χωρίς τα επιδόματα θέσης και το πριμ παραγωγικότητας, γεγονός που τοποθετεί τις ανώτατες αποδοχές (μαζί με κάθε είδους επίδομα) περίπου στα 2.700 ευρώ. Αυτό το γεγονός αναμένεται να επιφέρει μειώσεις στις συνολικές αποδοχές μιας μεγάλης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως όσων ανήκουν στα μισθολογικά "ρετιρέ", οι οποίοι αναμένεται να δουν τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 1.500 ευρώ τον μήνα (υπ. Οικονομικών, υπ. Εσωτερικών κ.τ.λ). Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι υπάλληλοι έχουν με το νέο μισθολόγιο μειώσεις αποδοχών μεγαλύτερες του 25%, εξετάζεται αυτή να πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Το σχέδιο του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου, το οποίο θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς σε όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες ξεκινώντας από τον εισαγωγικό μισθό του υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που από 711 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει τα 780 ευρώ, για να συγκλίνει με τις αποδοχές των αντίστοιχων ιδιωτικών υπαλλήλων.

Εξι βαθμοί, αντί για πέντε που ισχύουν σήμερα, όπου θα επανακαταταγούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους και σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης με τις αποδοχές ύστερα από αξιολόγηση είναι τα βασικά σημεία των αρχών του βαθμολογίου που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας.
Στις καινοτομίες του νέου συστήματος περιλαμβάνονται μέτρα, όπως η ανοιχτή προκήρυξη σε όλο το Δημόσιο για την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων και κλήρωση για τη συγκρότηση συλλογικών οργάνων που θα διενεργούν δημόσιους διαγωνισμούς. Επίσης, οι μετακινήσεις του μόνιμου και αορίστου χρόνου προσωπικού θα πραγματοποιούνται με κοινές υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Δ. Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργείου.

Οι υπάλληλοι ΥΕ εισάγονται στον ΣΤ' βαθμό και καταλήγουν στον Γ' βαθμό. Αντίστοιχα οι υπάλληλοι ΔΕ εισάγονται στον ΣΤ' βαθμό και μπορούν να φτάσουν μέχρι τον τρίτο (Β') βαθμό. Στον Α' Βαθμό μπορούν να φτάσουν μόνο οι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ. Οσοι εργαζόμενοι κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα εισάγονται αυτόματα στον τέταρτο (Δ') Βαθμό, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού κατατάσσονται δόκιμοι στον βαθμό Ε', ενώ οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ξεκινούν την καριέρα τους από τον 4ο βαθμό.

Η αξιολόγηση
Καθορίζονται, επίσης, ποσοστά εισαγωγής υπαλλήλων από βαθμό σε βαθμό που θα γίνεται ύστερα από αξιολόγηση: από τον ΣΤ' στον Ε' το 100%, από τον Ε' στον Δ' το 90%, από τον Δ' στον Γ' το 80%, από τον Γ' στον Β' το 60% και από τον Β' στον Α' το 20%. Η αξιολόγηση θα γίνεται ετησίως από τα υπηρεσιακά συμβούλια ανάλογα με την απόδοση του υπαλλήλου σε σχέση με του στόχους που έχουν τεθεί, τις διοικητικές ικανότητες και τη συμπεριφορά των υπαλλήλων.

Το νέο βαθμολόγιο θα εφαρμοστεί για τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ και στις επιχειρήσεις τους, στους κληρικούς, στους εκπαιδευτικούς, στη Βουλή, στις ανεξάρτητες αρχές, στο προσωπικό της Εκκλησίας και στις γραμματείες δικαστηρίων, εισαγγελιών υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων και στους αγροτικούς γιατρούς.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: