30.9.11

Τετ α τετ Παπανδρέου - Σαρκοζί στο Παρίσι...


Μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο και τις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα μετά και από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Η


συνάντηση έχει οριστεί για τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Παρίσι από τη Βαρσοβία όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Στο πλαίσιο περιθώριο του δείπνου των ηγετών της Ε.Ε. και της Ανατολικής Συνεργασίας ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ την οποία και συνεχάρη για την υπερψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο της διεύρυνσης του EFSF.

Είχε επίσης συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και Ισπανίας, τον αντιπρόεδρο του Ην. Βασιλείου καθώς και με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Ο κύκλος των επαφών του κ. Παπανδρέου συνεχίστηκε με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας καθώς και με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Γεωργίας, ενώ τα ενεργειακά και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ.

Πριν την αναχώρησή του από την Βαρσοβία θα συναντηθεί στην πολωνική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμπαν Βαν Ρόμπεϊ και την πρωθυπουργό της Σλοβακίας.

«Αναγκαία η ενίσχυση της ολοκλήρωσης»

Την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής ολοκλήρωσης της ΕΕ και από κοινού αντιμετώπισης της ύφεσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. και της Ανατολικής Συνεργασίας στην Πολωνία.

«Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαχόμενοι από κοινού την ύφεση, προωθώντας τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη και ας επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για το βάθεμα της οικονομικής μας ολοκλήρωσης και για την μακροπρόθεσμη προοπτική της πλήρους συμμετοχής των Εταίρων μας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στο Νότο εξαιτίας των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή, σημειώνοντας, ωστόσο, παράλληλα ότι πρέπει να συνεχιστεί η Εταιρική Σχέση της ΕΕ, ιχνηλατώντας τις προοπτικές και τις δυνατότητες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι είναι καιρός η Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ να προχωρήσει γρηγορότερα και να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα προς τα μπρος.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για αλλαγή και κάλεσε τη Σύνοδο να επαναβεβαιώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΕΕ για την περιοχή.

«Αναμένουμε από τη Σύνοδο της Βαρσοβίας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και με το βλέμμα προς το μέλλον κοινό πολιτικό μήνυμα, ικανό να κινητοποιήσει τους εταίρους μας να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στην Εταιρική Σχέση, η Σύνοδος της Βαρσοβίας πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα μικρό αριθμό σημαντικών στόχων και πρωτοβουλιών και να εστιάσει στην εκπόνηση ενός «οδικού χάρτη» για την εφαρμογή τους, έως ότου υπάρξει νέα συνάντηση το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Ως παράδειγμα ανέφερε την προώθηση της διαδικασίας απελευθέρωσης της βίζας «πάντα σύμφωνα με συγκεκριμένους αυστηρούς κανόνες κατά περίπτωση και πάνω στη βάση των δικών μας αξιών».

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες για την περιοχή θα αντιμετωπισθούν υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα «όταν θα βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο ξεπερνώντας την τεράστια πρόκληση της παρούσας τρομερής, πρωτοφανούς Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Το δείπνο παρέθεσαν στις εθνικές αντιπροσωπείες ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τούσκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: