1.2.23

Ο χρησμός Μητσοτάκη για τις κάλπες...


Ενα νέο χρησμό, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ιαπωνία, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την... ημερομηνία των εκλογών, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά τόσο για τον Απρίλιο όσο και για τον Μάιο. «Κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα», είπε με μια δόση Πυθίας, δείχνοντας πως δεν έχει καταλήξει οριστικά στην ημερομηνία των εκλογών –ή τουλάχιστον δεν το λέει– και υπάρχει ενδεχόμενο οι πρώτες εκλογές να στηθούν είτε στις 9 Απριλίου είτε μετά το Πάσχα. Το βέβαιο είναι ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, όπως ζήτησε χθες ο κ. Αλέξης Τσίπρας με την… απειλή πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή.

Η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε το ήδη ηλεκτρισμένο πολιτικό κλίμα, με τον Γιάννη Οικονόμου να ανεβάζει πολύ ψηλά τους τόνους, απαντώντας στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «τραμπισμό α λα γκρέκα», κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα πως προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης. Ο κ. Οικονόμου συνέχισε λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρεί και πάλι, μετά το 2015, να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου και να την καταστήσει τριτοκοσμική χώρα, όπως αυτές που θαυμάζει», κατηγορώντας προσωπικά τον κ. Τσίπρα για ολοκληρωτική νοοτροπία λόγω της οποίας τελικά δεν αναλογίζεται πως «όλοι όσοι έβλαψαν τη δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου». Η ανακοίνωση κατέληγε αναφέροντας πως «η κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, διασφαλίζει και εγγυάται τη δημοκρατική ομαλότητα και τον προσανατολισμό της Ελλάδας», απορρίπτοντας… εμφατικά κάθε πιθανότητα για εκλογές πριν από τον Απρίλιο.

Τα ψηφοδέλτια
Ανεξάρτητα από το εάν οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο ή τον Μάιο, η Ν.Δ. έχει μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας, καθώς βρισκόμαστε πλέον στον Φεβρουάριο. Κομβικό κομμάτι της προετοιμασίας είναι η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, καθώς οι λίστες είναι ήδη έτοιμες σε ποσοστό σχεδόν 95%. Αυτό που εκκρεμεί είναι να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, οπότε ο πρωθυπουργός θα μελετήσει και θα εγκρίνει τις λίστες που έχουν ετοιμάσει οι στενοί συνεργάτες του, Γιάννης Μπρατάκος, Θανάσης Νέζης και Παύλος Μαρινάκης, ώστε να «κλειδώσουν» όλα τα ονόματα. Τελικός στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι έως τις 10 Φεβρουαρίου να έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα.

Κάτι ακόμη που εκκρεμεί είναι η απόφαση για τον τρόπο ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς και αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Η μία εισήγηση είναι να υπάρξει τμηματική ανακοίνωση ανά κατηγορία. Για παράδειγμα, να ανακοινωθούν σε «ομάδες» οι νέοι κάτω των 40 ετών, οι αυτοδιοικητικοί, οι γυναίκες ή οι πολιτευτές που ήταν υποψήφιοι και στις προηγούμενες εκλογές. Το έτερο σκεπτικό είναι να υπάρξει συνολική ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Οι θιασώτες αυτής της άποψης λένε πως με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν εσωτερικές γκρίνιες, όπως ότι «κάποιοι προβάλλονται διαφορετικά από άλλους», και θα υπάρχει «απόλυτη δικαιοσύνη»...

Σταύρος Παπαντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: