28.2.23

Κόψτε τη συζήτηση...


Μήνυμα προς υπουργούς και στελέχη να µη συζητούν για χαρτοφυλάκια και να μη «ράβουν κοστούμια», ενώ στον ορίζοντα της... Ν.Δ. υπάρχουν δύο κρίσιμες αναμετρήσεις με στόχο την αυτοδυναμία, εκπέμπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει την έντονη δυσφορία του για σχετικές συζητήσεις μεταξύ στελεχών στο παρασκήνιο, αλλά και δημοσιεύματα τα οποία άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας «για το πού θα πάει ποιος» κατά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ., εάν επικρατήσει στην επερχόμενη διπλή εκλογική αναμέτρηση, καθώς μεταδίδουν εικόνα αλαζονείας την οποία αποστρέφονται οι πολίτες. Είναι, δε, ενδεικτικά τα όσα ανέφερε σε στενούς συνεργάτες του: «Πρέπει να σταματήσει κάθε συζήτηση για μοίρασμα υπουργείων. Δείχνει ανεπίτρεπτη αλαζονεία. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μέχρι την προκήρυξη των εκλογών και στη συνέχεια για να κερδίσουμε σε δύο αναμετρήσεις. Και κάποιοι αντί να ασχολούνται με αυτό, ασχολούνται με το τι θα γίνει μετά;», φέρεται να υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οπως τονίζεται, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης στην παρούσα φάση εστιάζει αποκλειστικά στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και τη διαμόρφωση της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ., ενώ σε κάθε περίπτωση δεν έχει ανοίξει σε κανέναν τα χαρτιά του αναφορικά με τις σκέψεις του για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Οι μόνες σχετικές αναφορές του υπήρξαν δημόσιες, με τον ίδιο να έχει επισημάνει πως σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. θα διατηρηθεί το μοντέλο του επιτελικού κράτους, το οποίο θα μετεξελιχθεί και θα περάσει σε μια «καινούργια φάση», ενώ στο υπουργικό συμβούλιο θα βρεθούν νέα πρόσωπα και περισσότερες γυναίκες. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη συνέντευξη (στην ΕΡΤ1) και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει «προφανώς θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα, θα το περίμενε κανείς αυτό. Και σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες».

Το χρονοδιάγραμμα

Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει αποκλειστικά στις επερχόμενες κάλπες, που έχουν «κλειδώσει» για τις 9 Απριλίου, εξετάζοντας πλέον και τις τεχνικές λεπτομέρειες της προκήρυξης των εκλογών. Παρότι υφίσταται συνταγματικά η δυνατότητα η Βουλή να παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαρτίου, έχει αποφασιστεί η διάλυσή της νωρίτερα – πιθανότατα την Παρασκευή 10 του μήνα. Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί μια σειρά από νομοσχέδια, ορισμένα εκ των οποίων αποτελούν και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση ενός νέου «πακέτου» κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, πέραν του νομοσχεδίου για το «πόθεν έσχες» που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο παίρνουν τα νομοσχέδια για τη Διοικητική Δικαιοσύνη, τη Νέα Αρχή Υδάτων και Απορριμμάτων, ένα νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Μεταφορών και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το νοσοκομείο «Ελπίδα» και τις μεταμοσχεύσεις. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τη λειτουργία της Βουλής το επόμενο δεκαπενθήμερο και για προσωπικές παρεμβάσεις του, μέσω των οποίων θα αναδεικνύει την «απουσία» του ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων, τα οποία έχουν και κοινωνικό πρόσημο.

Το γεγονός, πάντως, ότι η Βουλή θα διαλυθεί στις 10 Μαρτίου δεν σημαίνει πως η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό δεν θα γίνει νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα γνωστοποιήσει την ημέρα προσφυγής στις κάλπες το επόμενο δεκαήμερο, πιθανώς μέσω συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Δεν είναι τυχαίο ότι το προγραμματισμένο για την Τρίτη υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να αναβληθεί, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του. Πάντως, καθώς οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, δεν αποκλείεται οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τον χρόνο των εκλογών να γίνουν μέσω διαγγέλματος ή στο πλαίσιο συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τέλος, παρότι επί της ουσίας η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, εξαντλεί την τετραετία, ο κ. Μητσοτάκης υποχρεούται εκ του Συντάγματος να επικαλεστεί εθνικό λόγο για τη διάλυση της παρούσας Βουλής. Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 3, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Οπως λέγεται, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής επικαλούμενος την οικονομία και την ανάγκη αντιμετώπισης των «επερχόμενων προκλήσεων», αφού είναι προφανές πως η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο οικονομικό πεδίο, ενώ καθυστερεί την επίτευξη κρίσιμων στόχων, όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Σημειώνεται πως με δεδομένο ότι από την αναμέτρηση της 9ης Απριλίου με την απλή αναλογική δεν αναμένεται ο σχηματισμός κυβέρνησης, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με τον εκλογικό νόμο της Ν.Δ. Αναλόγως του χρόνου που θα διαρκέσουν οι διερευνητικές εντολές που θα δώσει από τις 10 Απριλίου στους επικεφαλής των τριών πρώτων κομμάτων, δηλαδή στους κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν στις 14 ή 21 Μαΐου. Τούτο σημαίνει πως η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Βουλή περί τις 5 Ιουνίου.

Το ντιμπέιτ

Μετά την ψήφιση των επερχόμενων νομοσχεδίων και τη διάλυση της Βουλής –για θεσμικούς λόγους– θα παρουσιαστεί και το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Η παρουσίαση θα συνοδευθεί από σειρά θεματικών εκδηλώσεων, σε ορισμένες εκ των οποίων, όπως για παράδειγμα για την Υγεία, θα παραστεί και θα μιλήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Τέλος, ανοιχτό παραμένει το εάν –σε αντίθεση με το 2019– θα πραγματοποιηθεί τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Τούτο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την παραδοσιακά «δύσκολη» συζήτηση των εκπροσώπων των κομμάτων προς αναζήτηση συμφωνίας για την ημερομηνία και τους όρους του ντιμπέιτ. Παρότι για το θέμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχουν σκέψεις για τη διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας, αλλά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ντιμπέιτ μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα...

Κωστής Παπαδιόχος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: