28.2.23

Κίνα και πυρηνικά ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου...


Μεταξύ νέας κλιμάκωσης και παράτασης κινείται το μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος μοιάζει, έναν χρόνο ακριβώς μετά την έναρξή του, να οδεύει μακριά από το τέλος του και εγγύτερα σε μια νέα φάση. Οι αλλεπάλληλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών τροφοδοτούν την αίσθηση μιας επικίνδυνης στροφής από τη Μόσχα, η... οποία επαναφέρει τον πυρηνικό εφιάλτη, πριν την έλευση των δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Τόσο η αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα μέσα της εβδομάδας στην Ουκρανία και την Πολωνία επιστρατεύοντας το τρένο της γραμμής, όσο και η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη «New START» για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων αναθέρμαναν απότομα μια σχεδόν βαλτωμένη στρατιωτική σύγκρουση, στην οποία κρίσιμο ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει στο εξής η αναθεωρημένη στάση της Κίνας. 

Συγκεκριμένα, η άφιξη υψηλόβαθμης κινεζικής αντιπροσωπείας στο Κρεμλίνο σε συνδυασμό με την αυξανόμενη κλιμάκωση της ρητορικής του Πεκίνου προς τις ΗΠΑ εντείνουν τις διεθνείς υποψίες για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας - Κίνας κι ενώ αυξάνονται οι πληροφορίες για την είσοδο κινεζικών οπλικών συστημάτων στις ρωσικές γραμμές του μετώπου.

Κινεζικός «πυρετός»

Μολονότι, «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι η Κίνα να δώσει ώθηση στην πολεμική προσπάθεια του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, εντούτοις η διπλωματική κινητικότητα του Πεκίνου τις τελευταίες ημέρες έχει θορυβήσει ιδιαίτερα κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι φοβούνται πως «επίκειται» πλέον μια τέτοια εξέλιξη. Τους όποιους φόβους της Ουάσινγκτον για σοβαρή ενεργοποίηση της Κίνας, τους οποίους συμμερίζεται ανοιχτά και το ΝΑΤΟ, τροφοδοτούν και οι διαδοχικές δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά στο πεδίο των αμερικανοσινικών σχέσεων, στη σκιά και των κατασκοπευτικών αερόστατων.

Επικαλούμενος το κινεζικό ρητό που λέει πως «δεν είναι σωστό να μην ανταποδίδουμε», ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν έσπευσε να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ πως «εάν συνεχίσουν να ταράζουν, να δραματοποιούν και να κλιμακώνουν την κρίση, δεν θα πρέπει να περιμένουν από την κινεζική πλευρά να πτοηθεί και θα πρέπει να είναι έτοιμες να υποστούν όλες τις πιθανές συνέπειες». 

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η παραπάνω αποστροφή του Κινέζου αξιωματούχου συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη της υψηλόβαθμης διπλωματικής αντιπροσωπείας της χώρας του στο Κρεμλίνο πολλαπλασίασε τους φόβους για τυχόν άμεση στρατιωτική ανάμειξη της Κίνας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «νέους ορίζοντες» στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κινέζο αξιωματούχο Γουάνγκ Γι.

Ούτως ή άλλως, η επίσκεψη του Γουάνγκ Γι στη ρωσική πρωτεύουσα αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΠΑ στην προοπτική της άμεσης προμήθειας της Ρωσίας με κινεζικά όπλα, αίσθηση που αποκόμισε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, στη συνάντηση που προηγήθηκε μαζί του. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση εγκάλεσε ανοιχτά την Ουάσινγκτον ως την πρώτη χώρα που παροχέτευσε στην Ουκρανία υπερσύγχρονα, οπλικά συστήματα, κατηγορώντας τη δημόσια για μεροληπτική στάση.

Ταυτόχρονα, το Πεκίνο αποφεύγει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, εμβαθύνει τους στρατιωτικούς του δεσμούς με τη Μόσχα και εξακολουθεί να πραγματοποιεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αν και για μερίδα αναλυτών η συνολική στάση της Κίνας αποσκοπεί στην «παραπλάνηση των ΗΠΑ» και μαζί στη συσσώρευση των αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη αντί για την Ταϊβάν, ώστε η Κίνα να αφεθεί ανεξέλεγκτη και ανενόχλητη να κάνει πράξη τις αναθεωρητικές της βλέψεις στον Ινδο-Ειρηνικό. 

Επιπλέον, ο κινεζικός δάκτυλος ως προς την παράταση του πολέμου στην Ουκρανία θα κλόνιζε ακόμη περισσότερο τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν καλείται να συμφωνήσει -σε συνθήκες έντονης πολιτικής πίεσης- με τους Ρεπουμπλικανούς για το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους, στη σκιά των δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δοθεί για αμυντικό εξοπλισμό στο Κίεβο...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: