28.2.23

Μητσοτάκης: Την άνοιξη οι εκλογές, θα τις προκηρύξω στην ώρα τους...



Για εκλογές μέσα στην άνοιξη μίλησε εκ νέου σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η ανακοίνωση τους «θα γίνει στην ώρα τους».

«Πρακτικά η κυβέρνηση... εξαντλεί την τετραετία» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου  του ygeiamou και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει αυτοδυναμία εάν στηθούν δεύτερες κάλπες.

Παράλληλα, βρήκε εκ νέου την ευκαιρία να βάλλει κατά του συστήματος της απλής αναλογικής.  «Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον κίνδυνο της απλής αναλογικής. Η ενισχυμένη αναλογική είναι ένα σύστημα που χρησιμοποίησε δύο φορές ο κ. Τσίπρας για να εκλεγεί και να παραμείνει στην κυβέρνηση» είπε μεταξύ άλλων.
Είπε ακόμα ότι «θα τηρηθούν όλες οι συνταγματικές προβλέψεις» και ότι «θα υποκλιθούμε στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

«Το να κάνει μια κυβέρνηση πρόωρες εκλογές σε ένα ευνοϊκό δημοσκοπικό περιβάλλον, με πλειοψηφία που εξαντλεί την τετραετία, είναι απολύτως θετικό» σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.

Καθώς το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε για άλλη μια φορά στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Παππά αλλά και τον Παύλο Πολάκη. 

«Δεν με απασχολεί αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση Πολάκη. Το ζήτημα δεν είναι ο Πολάκης, αλλά ο Πολακισμός«, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «βασικός εκφραστής του Πολακισμού, είναι ο κ. Τσίπρας».

Κατά τ' άλλα είπε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να αναπαράγω την τοξικότητα». 

Αναφορικά με την υπόθεση του Ν. Παππά σχολίασε ότι υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του κ. Τσίπρα και σημείωσε πως «ενώ καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος, το πιο ατιμωτικό, θα έλεγα, παράπτωμα», παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα συμπεράσματα δικά σας», είπε δηκτικά.

Υποσχέσεις για το ΕΣΥ

Όσον αφορά στα της υγείας ο πρωθυπουργός έκανε δεσμεύσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ και επέμεινε ότι διαχειρίστηκε καλά την πανδημία. «Πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό» είπε και ανέφερε ότι αυτή η κρίση οδήγησε σε επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων. «Με έφερε και εμένα πιο κοντά στο ΕΣΥ και να διαμορφώσω μια πιο ολιστική προσέγγιση για το τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες από την επόμενη τετραετία. Είμαστε σε καλύτερο σημείο σήμερα από αυτό που ήμαστε το 2019», σημείωσε.

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και στη θέση του ότι είχαμε τους περισσότερους νεκρούς δήλωσε πως είναι ψέμα. «Πρόκειται περί ασύστολου ψέματος. Επιμένει να αγνοεί τα βασικά δεδομένα. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα κρίνει τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα υγείας ανταποκρίνονται. Ή είναι τελείως άσχετος ή είναι κατά σύστημα ψεύτης. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και θα περίμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα», είπε ο κ Μητσοτάκης.

«Το να ακυρώνεται προσπάθεια με εθνικό χαρακτήρα δεν εξυπηρετεί και τους δικούς του σκοπούς εκτός αν θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές», συμπλήρωσε.

Για το θέμα των ράντζων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ράντζα είχαμε και στο παρελθόν» και «πως το θέμα μας απασχόλησε το τελευταίο τετράμηνο». Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως σήμερα έχουμε σχεδόν μηδενίσει τα ράντζα και η εικόνα των τελευταίων εφημεριών είναι πολύ καλύτερη.

«Πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να παραμείνει σε εφαρμογή, ώστε τα ράντζα να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας», πρόσθεσε.

Για τον προσωπικό γιατρό είπε ότι αποτέλεσε διαχρονικό στοίχημα. «Η προσπάθεια αυτή τη φορά έχει πολύ περισσότερη επιτυχία απ' ότι στο παρελθόν. Ο θεσμός αυτός ριζώνει. Χρειαζόμαστε και άλλους γιατρούς, ειδικά σε ορισμένες περιοχές. Ο προσωπικός γιατρός ως θεματοφύλακας της υγείας των πολιτών είναι ένας θεσμός ο οποίος για πρώτη φορά έχει ουσιαστική πιθανότητα να ριζώσει στη χώρα μας. Προσθέστε και τα βήματα στον ψηφιακό φάκελο του ασθενή. Είναι μια μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση η οποία θα έχει θετικές επιπτώσεις και στο ρόλο του προσωπικού γιατρού», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν θα επανασχεδιάσει συνολικά το ΕΣΥ με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. «Πιστεύω σε μια τετραετία μπορούμε να έχουμε ένα διαφορετικό, νέο ΕΣΥ, σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ενώ μίλησε και για τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων όπως το πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να κάνουν δωρεάν εξέταση μαστογραφίας οι γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά την υποβοηθούμενη γονιμότητα είπε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. «Πρέπει να εξετάσουμε αυτό το ζήτημα. Δεν μπορώ να πω τι δυνατότητες μπορούμε να έχουμε στην πρόσθετη χρηματοδότηση. Τα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στη χώρα αυτή η κυβέρνηση το εφάρμοσε», απάντησε σε ερώτηση αν θα υπάρξει και χρηματοδότηση της υποβοηθούμενης γονιμότητας.

Για τις υποδομές των νοσοκομείων ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. «Έχουμε ήδη εξασφαλισμένους πόρους για τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών. Υπάρχουν και άλλοι πόροι για υποδομές νοσοκομείων όπου μπορούμε να βελτιώσουμε υφιστάμενα κτίρια», συνέχισε. «Ειδικά στον τομέα της υγείας μπορούμε να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερες ιδιωτικές δωρεές. Έγινε σε ένα βαθμό την περίοδο της πανδημίας. Μπορούμε περισσότερο και καλύτερα», συμπλήρωσε.

«Όσο βελτιώνονται συνολικά τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο που θα κατευθύνουμε τους πόρους για δημόσιες πολιτικές. Μπορεί να είναι παρεμβάσεις στο clowback. Έχουμε ένα προγραμματισμό για το πώς θα μειωθεί αυτή η επιβάρυνση. Έχουμε και άλλες ανάγκες, να αυξήσουμε τις απολαβές των γιατρών μας», δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι έχουμε συγκεκριμένες ελλείψεις στο προσωπικό και πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις βασικές υποδομές για τα οποία υπάρχουν πόροι.

Μιλώντας για το θέμα της πρόληψης, τόνισε πως δεν καπνίζουμε, πίνουμε λελογισμένα, γυμναζόμαστε, προσέχουμε την ποιότητα του φαγητού μας και το βάρος μας. «Στις πολιτικές δημόσιας υγείας και πρόληψης θα αποδώσουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία. Δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Έχουμε τα χρήματα», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: