28.2.23

Αντανακλαστικά μονής κατεύθυνσης...


Αντα Ψαρρά

Σαν έτοιμα από καιρό και ακαριαία ήταν τα αντανακλαστικά εκπροσώπων της Δικαιοσύνης και έσπευσαν να διατάξουν προκαταρκτική εξέταση για τον επικίνδυνο Παύλο Πολάκη... Μάλιστα η αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση έγινε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, ο οποίος και ζήτησε από την προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, Αγγελική Τριανταφύλλου, να πραγματοποιήσει προκαταρκτική έρευνα για ακραία αδικήματα, δηλαδή το αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας (!) κατά δικαστικών λειτουργών.

Πάλι καλά που δεν ζήτησε να διερευνηθεί και το αδίκημα εσχάτης προδοσίας! Ο κ. Ελευθεριάνος, που θήτευσε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς την περίοδο που επικεφαλής ήταν η Ελένη Ράικου, ήταν ο εισαγγελέας που πριν προαχθεί στην τωρινή θέση είχε αναλάβει τις έρευνες για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, αναθέτοντας την υπόθεση σε απλό πταισματοδίκη. Εξίσου ακαριαία ήταν και η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και της ΕΣΗΕΑ για τις θλιβερές και απαράδεκτες αναρτήσεις του βουλευτή Π. Πολάκη.

Οι δημοσιογράφοι που αναφέρθηκαν ονομαστικά πήγαν ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας λόγο ακόμα και για φασισμό, δηλαδή τη βίαιη επιβολή της ακροδεξιάς υπερεθνικιστικής ιδεολογίας με στόχο την κυριαρχία του «έθνους» που ορίζεται ως η υπέρτατη αξία με προορισμό να κυριαρχήσει στα άλλα «κατώτερα» έθνη και φυλές. Τώρα πώς ακριβώς ο Πολάκης θα μπορούσε να επιβάλει τον φασισμό παραμένει μάλλον φιλοσοφικό ερώτημα.

Η ίδια η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, μιλώντας σε κανάλι δήλωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που [ο Πολάκης] στοχοποιεί τη Δικαιοσύνη, ωστόσο η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι σοκαριστική. Η φράση “Αν δεν καθαρίσουμε με αυτούς” και η λίστα ονομάτων συνιστά εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα» και συμπλήρωσε: «Δεν είναι μόνο έλλειψη σεβασμού στην αρχή του κράτους δικαίου, αλλά ένα βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι συνταγματική εκτροπή από πρώην υπουργό, νυν βουλευτή και στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η κ. Στενιώτη, βέβαια, είχε κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή και με αφορμή τις παρακολουθήσεις, όταν μιλώντας στο 23ο συνέδριο της Ενωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων χαρακτήρισε το ζήτημα των υποκλοπών ως «μέγα πολιτειακό και νομικό ζήτημα» και ως «απόλυτα απαραβίαστο» το απόρρητο της επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» η προσβολή αυτού του δικαιώματος και ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το θέμα. Βέβαια τη συγκεκριμένη συνταγματική εκτροπή, όπως και τα λόγια της κ. Στενιώτη, δεν τα «είδαν» ούτε τα ΜΜΕ αλλά δυστυχώς ούτε η ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες και σαφέστατα ο βουλευτής γνώριζε καλά ότι «του τα είχαν μαζεμένα» κατά τη λαϊκή έκφραση. Χρόνια τώρα και ειδικά την περίοδο θητείας του ως τομεάρχη Διαφάνειας ο Παύλος Πολάκης έχει προχωρήσει σε δεκάδες καταγγελίες και αποκαλύψεις για τα οικονομικά σκάνδαλα και τη διαφθορά των «αρίστων», που τις περισσότερες φορές αφήνουν έως και αδιάφορα τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης και κυρίως βέβαια των -αδρά χρηματοδοτούμενων με χρήματα φορολογουμένων- ΜΜΕ.

Είναι δεδομένο ότι η ομόφωνη καταδίκη του Νίκου Παππά για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, ακριβώς δηλαδή όπως το είχε αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκάλεσε ένα κύμα εύλογων αντιδράσεων δεδομένου ότι η Δικαιοσύνη αποδείχτηκε για μεγάλη μερίδα πολιτών ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο στάρι. Ενώ ανενόχλητοι οι καναλάρχες εξακολουθούν την τακτική του «δεν πληρώνω» χάρη στους κυβερνητικούς νόμους και τις τροπολογίες κι ενώ αδιάφορο το ΕΣΡ παρακολουθεί την πλήρη κατάρρευση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης τιμώρησαν αυστηρά τον πρώην υπουργό που προσπάθησε να αποτρέψει την περαιτέρω ζημιά του Δημοσίου από τους «νταβατζήδες», όπως τους είχε αποκαλέσει ο Κώστας Καραμανλής.

Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε μεταξύ άλλων την «επαναφορά όλων των ρυθμίσεων του Νόμου Παππά που κατάργησε η Ν.Δ. Τέρμα στις Λίστες ΠΕΤΣΑ, τα λεφτά πίσω!! Εθελουσία στους δικαστές άνω των 60, δεύτερη σχολή δικαστών με παραγωγή 500 δικαστών το χρόνο για τα πρώτα 4 χρόνια, ενοποίηση προανάκρισης με κύρια ανάκριση για υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, όπως και μέγιστη αναβολή ενός μηνός σε κάθε βαθμό εκδίκασης για αυτές τις υποθέσεις […]».

Ομως ο βουλευτής δεν έμεινε απλά σε αυτές τις υποδείξεις. Προέταξε στην ανάρτησή του σχετικά με το βαθύ κράτος τις φωτογραφίες δικαστικών και δημοσιογράφων, γράφοντας ότι «Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!» Αυτή ήταν η αφορμή για να ξεχειλίσει το ποτάμι της οργής. Μπορεί να έχει ο καθένας την άποψή του, αλλά δεν έχει δικαίωμα να κρεμάει στα μανταλάκια ανθρώπους. Κι αν η πρακτική αυτή υιοθετήθηκε συχνά από υπουργούς της κυβέρνησης και ΜΜΕ, ακόμα κι αν αφορούσε εν ενεργεία δικαστικούς και δημοσιογράφους, δεν μπορεί ο αχαλίνωτος Πολάκης να κάνει τα ίδια.

Σε γραμμή Αδωνη

Ο Π. Πολάκης ακολούθησε δυστυχώς πιστά τη γραμμή Αδωνη Γεωργιάδη, αλλά και του εμφυλιοπολεμικού Μ. Βορίδη. Ο πρώτος εν μέσω δικαστικής διαδικασίας ανέκραξε ότι θα κλείσει στη φυλακή την Ελένη Τουλουπάκη, ενώ τα ίδια είχε πει και για τους δύο δημοσιογράφους που επιθυμούσε να καθίσουν στο εδώλιο. Ο δεύτερος είχε δηλώσει ότι με κάθε τρόπο πρέπει να εμποδιστεί η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία. Αγνωστο παραμένει γιατί όλα αυτά δεν χαρακτηρίστηκαν συνταγματική εκτροπή.

Μπορεί δε τα λεγόμενα του Αδωνη Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη να μην είχαν καμιά συνέπεια για τους ίδιους στο κόμμα και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως το ύφος και το περιεχόμενο της ανάρτησης του Π. Πολάκη δεν θα μπορούσαν φυσικά να περάσουν απαρατήρητα στο κόμμα της Αριστεράς.

Την έντονη αποδοκιμασία της για την ανάρτηση Πολάκη εξέφρασε και η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ...

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: