28.2.23

Γιατί θύμωσε τόσο ο Τσίπρας με τον Πολάκη;...


ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξαν αρχικά τον Παύλο Πολάκη, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Νίκος Φίλης και άλλοι, άρχισαν να τα μαζεύουν όταν ενημερώθηκαν για την κομματική γραμμή που φάνηκε πως ως εκείνη τη στιγμή αγνοούσαν. 

Για... τον λόγο αυτό μάλλον ανέλαβε να την εξηγήσει σήμερα η κομματική εφημερίδα «Αυγή» και κάποια άρθρα σε φιλικά ΜΜΕ. 

Η «γραμμή», λοιπόν, εξηγούσε ότι όλη αυτή η αντίδραση από την ηγεσία δεν ξέσπασε επειδή ενοχλήθηκε από τις θέσεις Πολάκη. Η κομματική ηγεσία αντέδρασε επειδή η ανάρτηση ερμηνεύτηκε ως μη συμμόρφωση και ευθεία αμφισβήτηση όσων είπε την Κυριακή ο πρόεδρος του κόμματος σε μια συνέντευξη που δεν δόθηκε διόλου τυχαία αλλά ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της στρατηγικής επικοινωνίας και προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ. Αυτήν τη δουλειά χάλασε ο Πολάκης και το περιβάλλον του Τσίπρα αποφάσισε πως αυτό το έκανε συνειδητά, ίσως και επειδή ενοχλήθηκε που έκοψαν τον φίλο του από τα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με την ερμηνεία τους. 

Ο Πολάκης προφανώς δεν έκλεισε τυχαία την ανάρτησή του με τη φράση: «ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ / ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ!!», η οποία θεωρήθηκε ως επιβεβαίωση της αμφισβήτησης της προεδρικής γραμμής που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα».
«Η ανάρτηση ήρθε επί της ουσίας ως απάντηση-άδειασμα στη συνέντευξη του προέδρου του κόμματος, στην οποία εξήγησε επαρκώς τι σημαίνει η φράση "η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς», έγραψε η «Αυγή». «Μόλις το περασμένο Σάββατο, ο ίδιος, ξανά δημόσια, δήλωνε πως δεν θα είναι υποψήφιος στα Χανιά εάν δεν συμμετέχει στα ψηφοδέλτια άλλος υποψήφιος της προτίμησής του. Τοποθέτηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί, και ως τέτοια εξελήφθη, ως εκβιασμός». 
Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, για την οποία κάποιοι προεδρικοί επιτίμησαν τα στελέχη του κόμματος, επειδή δεν τη διάβασαν, δόθηκε στο «πετσωμένο», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «Πρώτο Θέμα» και στον δημοσιογράφο Νίκο Φελέκη, που φέρεται να είναι ο μεσολαβητής της πολυσυζητημένης συνάντησης με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνέντευξη αυτή ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι έλιωσαν οι πάγοι και τον ρώτησε αν κάνει «ασκήσεις θεσμικότητας εν όψει των εκλογών». Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε πως δεν κάνει ασκήσεις θεσμικότητας, γιατί είναι θεσμικός και είναι και ρεαλιστής και ότι «με θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, ό,τι και να συνέβη χθες, εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού». Δήλωσε επίσης ότι αντιλαμβάνεται  την ευθύνη απέναντι στη χώρα και στην οικονομία και δεν κοιτάει «ούτε τα παλιά ούτε τις διαφορές».

Δεν ρωτήθηκε ωστόσο, και δεν μάθαμε την απάντηση, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν συναντούσε τον κ. Στουρνάρα, αφού, όπως είπε τώρα, το έκανε επειδή αντιλαμβάνεται την ευθύνη απέναντι στην οικονομία και θέλει να ενημερώνεται θεσμικά γι' αυτήν. «Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς», είπε και ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» ζήτησε να του εξηγήσει τι εννοεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι τώρα με αυτό εννοούν πως ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να υπερασπιστούν ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και ότι θα έρθουν για να γκρεμίσουν το πελατειακό κράτος. Ο δημοσιογράφος τότε του απάντησε: «Καλά κάνετε και το ξεκαθαρίζετε, επειδή, όταν το λέει ο Πολάκης, εκλαμβάνεται διαφορετικά» και τον ρώτησε αν η ιστορία με τα ψηφοδέλτια στα Χανιά έληξε. «Ο Παύλος έκανε λάθος, πιστεύω το κατάλαβε. Πάμε παρακάτω…» ήταν η απάντηση του Τσίπρα, αλλά ο Πολάκης, όπως είδαμε, «δεν συνεμορφώθη» και ο Τσίπρας εκνευρίστηκε. Θεωρησε ως δεδομένο πως με την ανάρτηση αυτή εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα» και για όσα αυτή σηματοδότησε. Ο Πολάκης προφανώς δεν έκλεισε τυχαία την ανάρτησή του με τη φράση: «ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ / ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ!!», η οποία θεωρήθηκε ως επιβεβαίωση της αμφισβήτησης της προεδρικής γραμμής που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα».

Βασιλική Σιούτη

Lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: