28.2.23

Δίκη για Μάτι: «Έπρεπε να εκκενωθεί, υπήρχαν τα στοιχεία από τις 17.30»...



Με αναλυτικές λεπτομέρειες περιέγραψε ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσος όσα έπρεπε να γίνουν, αλλά δεν έγιναν, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους. Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, ο πραγματογνώμονας χαρτογράφησε ένα προς ένα τα εναέρια που έμειναν καθηλωμένα τις κρίσιμες ώρες, αλλά και τα... επίγεια μέσα που αποδείχθηκαν ελλιπή για την αντιμετώπιση του κινδύνου της φωτιάς που ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε στις αυλές των σπιτιών στο Μάτι.

Έπειτα από ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου περιέγραψε τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο έγινε η απομάκρυνση των πολιτών στην Κινέτα, όπου είχε ξεσπάσει φωτιά την ίδια μέρα, επισημαίνοντας ότι στην Κινέτα από τα πρώτα κιόλας πέντε λεπτά επιχείρησαν τέσσερα εναέρια μέσα.

«Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων, αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι' αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρούς τραυματισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.


Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι?

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Ωστόσο είπε ότι υποδειγματικά εξελίχθηκε η απομάκρυνση των παιδιών που φιλοξενούνταν εκείνες τις κρίσιμες ώρες στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων.

Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πώς έγινε η εκκένωση;

Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική υπηρεσία επειδή είδε τον καπνό στις 16.30. Και αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με άλλο καθεστώς από ό,τι οι οργανωμένες απομακρύνεις και οι εκκενώσεις. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση.

Πρόεδρος: Πώς έγινε η διαδικασία;

Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση.

Ενδιαφέρον ήταν το στοιχείο που κατέθεσε ο πραγματογνώμονας σχετικά με το Λιμενικό Σώμα. Όπως είπε, με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει, δεν ενημερώθηκε από κανένα επίσημο φορέα, παρά μόνο προφορικά από έναν πολίτη στις 18.50, με αποτέλεσμα οι διασώσεις να γίνουν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλεξαν 700 άτομα.

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο Τετάρτη, και ο μάρτυρας θα απαντήσεις σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: