28.2.23

Ιδιωτικοποιούν το ογκολογικό Παίδων...


Διήμερο δυναμικών κινητοποιήσεων στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» από τους εργαζόμενους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του μοναδικού... Παιδιατρικού Ογκολογικού Τμήματος στη χώρα, το οποίο στεγάζεται στο Παίδων «Αγία Σοφία». 

Σήμερα Τρίτη (28/2) οι υγειονομικοί πραγματοποιούν στάση εργασίας από το πρωί στις 10.00 έως τις 15.00, ενώ στις 11.00 προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Αύριο Τετάρτη (1/3) κλιμακώνουν με 24ωρη απεργία, ενώ στις 09.00 θα κάνουν συμβολική περικύκλωση του Παιδοογκολογικού. 

Στον αγώνα τους να μην προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει σε ΝΠΙΔ το ογκολογικό Παίδων οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν στο πλευρό τους και τους γονείς.

«Αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να είμαστε μέσα, μαζί με τα παιδιά μας, και όχι το άγχος μας να είναι το αύριο αλλά μόνο το σήμερα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η οποιαδήποτε κυβέρνηση να απλώνει χέρια πάνω στα παιδιά μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Η Φλόγα». «Τα παιδιά μας αξίζουν δημόσια Υγεία, είτε αντιμετωπίζουν ένα απλό κρυολόγημα είτε μια νεοπλασματική ασθένεια. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την ασθένεια οποιουδήποτε παιδιού» υπογραμμίζει ο Σύλλογος των γονέων.

«Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες για τα παιδιά μας, θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι υγειονομικοί για να τους προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μην δουλεύει ο γιατρός 36 ώρες συνεχόμενα άϋπνος, η νοσηλεύτρια πρωί-βράδυ βάρδια κ.α. Να έχουμε χρόνο να μελετήσουμε , να ξεκουραστούμε , να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας!» σημειώνει από την πλευρά της η 5μελης επιτροπή ΕΙΝΑΠ Παίδων «Η Αγία Σοφία». «Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι επιστήμονες και το κίνητρο μας είναι η αγάπη μας προς τον ασθενή και την ζωή. Δεν θέλουμε να γίνουμε επαίτες φιλανθρωπιών και χορηγιών για να πλουτίζουν κάποιοι ούτε να δουλεύουμε με τον κίνδυνο της απόλυσης και της τρομοκρατίας πάνω από το κεφάλι μας» συμπληρώνει.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μετατροπή μιας ειδικής Μονάδας που καλύπτει το 80% των περιστατικών της χώρας στο ευαίσθητο αντικείμενο της αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών μικρών παιδιών από τμήμα του ΕΣΥ και της δημόσιας δωρεάν Υγείας σε ιδιωτικό καθεστώς» αναφέρει από την πλευρά του το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν.Π.Α «Π.Α. Κυριακού». «Συγκεκριμένα για το νοσοκομείο μας υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις ΣτΕ με τις οποίες το Ογκολογικό Τμήμα δεν μπορεί να αποσπαστεί από το υπόλοιπο νοσοκομείο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του Ιδρύματος» εξηγεί.

«Τα ογκολογικά τμήματα του ”ΕΛΠΙΔΑ” δεν έχουν καμία ιατρική αυτοτέλεια, καθώς μεγάλο μέρος της διάγνωσης, νοσηλείας και της θεραπείας των ασθενών συντελείται στις παιδιατρικές κλινικές, τις ΜΕΘ, τα ειδικά τμήματα, τα εργαστήρια και τα χειρουργεία των δυο παιδιατρικών νοσοκομείων» επισημαίνει μεταξύ άλλων το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν.Π.Α «Π.Α. Κυριακού». Προσθέτει δε ότι στο νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο δεν διευκρινίζεται η σχέση εργασίας που θα έχουν οι εργαζόμενοι με το κέντρο και δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος «μόνιμης και αποκλειστικής» απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή δομής και/ή αναθεώρηση της υφιστάμενης πραγματικότητας για την αντιμετώπιση των νεοπλασιών σε παιδιά και εφήβους «θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη ακύρωση των επιτευγμάτων της χώρας μας στον τομέα του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο, σε οπισθοδρόμηση και απώλεια πολύτιμου χρόνου, καθώς πολλές διαδικασίες θα πρέπει να διακοπούν ή να επαναπροσδιορισθούν»...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: