1.2.23

Επιλογές με μήνυμα...


Να εκπέμψει το μήνυμα ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στρέφει την προσοχή της σε εξωτερικές απειλές για την εθνική ασφάλεια... της χώρας επιδιώκει η κυβέρνηση τοποθετώντας στις θέσεις των δύο υποδιοικητών έναν διπλωμάτη και έναν αξιωματικό του Στρατού Ξηράς.

Πρόκειται για τον πρέσβη Γιάννη Ραπτάκη και τον αντιστράτηγο Γιώργο Κέλλη, οι οποίοι τυπικά χθες τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επιλογή τους είχε γίνει εδώ και λίγες εβδομάδες, ωστόσο τυπικού χαρακτήρα εκκρεμότητες καθυστερούσαν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στην «Κ» ότι καθώς η σημερινή διοίκηση επεξεργάζεται διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές στην ΕΥΠ είναι πιθανό να μην υπάρξει διαχωρισμός των δύο αξιωματούχων σε α΄ υποδιοικητή, αρμόδιο για επιχειρησιακά θέματα, και β΄ υποδιοικητή, αρμόδιο για διοικητικής φύσεως ζητήματα. Ακόμα πάντως και εάν υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μοντέλο, αυτό θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Ο αντιστράτηγος Κέλλης είναι 58 ετών και υπήρξε υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε στη Διεύθυνση Στρατιωτικών Εργων και στο Μηχανικό της Ξάνθης, όπως και στις Διευθύνσεις Υποδομής και Μηχανικού του ΓΕΣ.

Ο Γιάννης Ραπτάκης μπήκε στο υπουργείο Εξωτερικών το 1985 και έχει διατελέσει πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βιετνάμ και το Λάος, στην Ινδία και αλλού. Τη διετία 2019-2020 υπήρξε επικεφαλής στο ΥΠΕΞ για χώρες Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ παλαιότερα μετείχε και σε ομάδες εργασίας της Ε.Ε. για θέματα Σένγκεν.

Οι κ. Ραπτάκης και Κέλλης διαδέχονται τους κ. Βασίλη Γκρίζη, Διονύση Μελιτσιώτη και Αναστάσιο Μήτσιαλη, οι οποίοι παύθηκαν από τη θέση τους το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η παύση των τριών αξιωματούχων έχει ως αφετηρία την κατάργηση της θέσης του 3ου υποδιοικητή, όπως προβλέπεται στον νέο νόμο για την ΕΥΠ. Καθώς τίθεται θέμα ανακατανομής αρμοδιοτήτων στην κορυφή της ιεραρχίας της ΕΥΠ, αποφασίστηκε η λήξη της θητείας των τριών στελεχών της.

«Επανεκκίνηση»
Την ίδια περίοδο, πάντως, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος είχε διευκρινίσει στην «Κ» ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επικοινωνήσει ότι προχωρεί σε μια συνολική επανεκκίνηση («restart», όπως είπε χαρακτηριστικά) στη λειτουργία της ΕΥΠ και ως εκ τούτου προέβη σε ριζική αλλαγή της σύνθεσης της ηγεσίας του οργανισμού...

Γιάννης Σουλιώτης

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: