9.7.21

Το στρίβειν διά της Δικαιοσύνης...


Άντα Ψαρρά

Με πρόφαση τη Δικαιοσύνη που «θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», απέφυγαν και χθες να τοποθετηθούν οι κυβερνητικοί παράγοντες, παραπέμποντας στη γνωστή ανακοίνωση του Ν. Χαρδαλιά, που χαρακτήρισε κατασκευασμένες αθλιότητες το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τα μηνύματα που ανταλλάχτηκαν μεταξύ κρατικών παραγόντων τον... Οκτώβριο του 2020 κατά την άφιξη της αποστολής της Φενέρμπαχτσε στο «Ελ. Βενιζέλος».

Η αμήχανη σιωπή της κυβέρνησης ήταν εκκωφαντική και σε ό,τι αφορούσε τις αντιδράσεις και τα ερωτήματα που έθεσε κατά κύριο λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο τομεάρχης ΠροΠο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και πάλι οι αντιδράσεις των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, σε αντίθεση με δημοσιογράφους ακόμα και πολύ διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων, που έθεσαν με τη σειρά τους κρίσιμα ερωτήματα για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Μετά την επιλογή του φιλοκυβερνητικού μιντιακού «τόξου» να αναφέρονται μόνο στην απάντηση Χαρδαλιά, χωρίς να μπουν στον κόπο να εξηγήσουν σε τι απαντούσε ο υφυπουργός, χθες η κοινή αντίδραση των ίδιων ΜΜΕ ήταν ότι το θέμα θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη!

Αραγε αυτή είναι μια αναμενόμενη αντίδραση των δημοσιογράφων, όταν αποκαλύπτεται ένα θέμα που έχει και δημόσιο ενδιαφέρον; Το παραπέμπουν στη Δικαιοσύνη; Είναι χαρακτηριστικό της δημοσιογραφικής δουλειάς να μην υπάρχει κανένα αντανακλαστικό να ψάξει κανείς περαιτέρω την υπόθεση; Προφανώς, όλα αυτά στην προκειμένη περίπτωση αποτελούν απλά φιλοσοφικά ερωτήματα, μιας και φαίνεται ότι η νέα δημοσιογραφική αντίληψη είναι να διδάσκονται μεν οι αυριανοί δημοσιογράφοι στα θρανία ότι προέχει η έρευνα, η εξακρίβωση, η τεκμηρίωση κ.λπ., αλλά στη συνέχεια να αναθέτουν τις δημοσιογραφικές αποστολές στα χέρια της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να βγαίνουν οι ίδιοι από τη δύσκολη θέση.

Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τέθηκε από τον δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.», Γ. Μπασκάκη, το προφανές ερώτημα. Αν δηλαδή έχει προχωρήσει η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε έρευνα στις αρμόδιες Υπηρεσίες, σε σχέση με τις καταγγελίες ότι με άνωθεν εντολή μπήκαν στη χώρα εμπύρετοι αθλητές και μάλιστα την επόμενη μέρα βρέθηκαν θετικοί παίκτες του Παναθηναϊκού, με συνέπεια να αναβληθούν τα επόμενα παιχνίδια, και αν εγκρίνει η κυβέρνηση την απάντηση του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος, χωρίς να κάνει κάποια έρευνα, έσπευσε όχι μόνο να διαψεύσει το περιεχόμενο των καταγγελιών αλλά και να επιτεθεί και να απειλήσει με αγωγές και μηνύσεις την εφημερίδα και τη συντάκτρια που υπογράφει το ρεπορτάζ.

Αποστάσεις

Χαρακτηριστική η απάντηση της Αρ. Πελώνη: «Ο κ. Χαρδαλιάς έχει δώσει εκτενέστατη και αναλυτική απάντηση. Εχει καταγγείλει το δημοσίευμα ως συκοφαντικό και έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Εχει καταθέσει και σχετική μηνυτήρια αναφορά, για να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Οφείλει, λοιπόν, και η υπογράφουσα και η σύνταξη της εφημερίδας να προσκομίσει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη».

Στην ίδια γραμμή των προσεκτικών αποστάσεων κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, επιλέγοντας να πετάξει την μπάλα στην ασφαλή εξέδρα όλων όσοι δίνουν τις αληθινές μάχες στην πανδημία.

«Δεν το γνωρίζω το περιστατικό. Απάντησε ο ίδιος ο υπουργός, ο κ. Χαρδαλιάς, με εμφατικό τρόπο και θα ‘θελα όχι για το συγκεκριμένο περιστατικό, γενικώς, να πω το εξής, εδώ υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι οι οποίοι καθημερινά δίνουν μάχη. Είναι μια μεγάλη ομάδα μαζί με τους υγειονομικούς μας, τους επιστήμονές μας, τους διοικητές των ΥΠΕ, τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας, τα παιδιά και τους ανθρώπους του ΕΟΔΥ, νομίζω ότι πρωτεύον είναι αυτό και το καταλαβαίνουν όλοι. Νομίζω ότι από όλους πρέπει να προταχθεί αυτό». Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας προτίμησε να μην απαντήσει λέξη στον βουλευτή Γ. Ραγκούση, που έθεσε το θέμα στη Βουλή.

Στη μηνυτήρια αναφορά του σε βάρος παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού ή συνεργού, ο Χρήστος Σπίρτζης ζητά εκ βαθέων διερεύνηση όλων όσα καταγγέλλονται στο δημοσίευμα. Στην οκτασέλιδη αναφορά σημειώνεται ότι το δημοσίευμα «αποκαλύπτει με αποδεικτικά στοιχεία ένα οργανωμένο και διαβαθμισμένο παράνομο σύστημα δημόσιας διοίκησης, το οποίο παραβιάζει τον νόμο, τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους επί των μέτρων πρόληψης κατά της φονικής πανδημίας Covid-19 και προκαλεί με τις πράξεις και τις παραλείψεις του ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Tο σύστημα αυτό δεν δρα ερήμην της πολιτικής ηγεσίας, αλλά έχει σαφή διαβάθμιση μεταξύ κατώτερων δημοσίων υπαλλήλων και των ανωτέρων αυτών, καθώς και της πολιτικής ηγεσίας».

Ο Χρ. Σπίρτζης κάνει λόγο για «επιτελικό παρακράτος» Μητσοτάκη και ζητάει να κληθούν:

α) τα εμπλεκόμενα στα τηλεφωνικά μηνύματα πρόσωπα να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία από αυτούς μη ανιχνεύσιμων «πακιστανικών» κινητών τηλεφώνων εν ώρα υπηρεσίας, καθώς και να δηλώσουν τους αριθμούς κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν στην υπηρεσία τους,

β) οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να καταθέσουν ενόρκως επί των πρωτοκόλλων που ακολουθούσαν την επίδικη περίοδο στα αεροδρόμια της χώρας, καταθέτοντας και τις σχετικές διατάξεις, όπως επίσης να καταθέσουν αν στην υπηρεσία τους λειτουργούν μη ανιχνεύσιμα «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα και

γ) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την αναφορά του στις συνομιλίες και τη φερόμενη ως εντολή του να εισέλθει όλη η αποστολή της ομάδας, παρά την ύπαρξη εμπύρετων μελών της αποστολής, καθώς και να εξηγήσει, αν γνωρίζει, ποιος είναι ο «μεγάλος» που αναφέρεται στα μηνύματα ως ο εντολέας της παράνομης πράξης εισόδου εμπύρετων μελών της αποστολής δίχως περαιτέρω έλεγχο. Να καταθέσει, επίσης, αν γνωρίζει να λειτουργούν στο υπουργείο του μη ανιχνεύσιμα «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα.

Παράλληλα, ζητάει να κληθούν και να δώσουν εξηγήσεις τα πρόσωπα που φαίνεται να συνομιλούν μέσω μηνυμάτων, καθώς και τα πρόσωπα της αποστολής της ομάδας Φενέρμπαχτσε, που κατά δήλωση του αξιωματικού υπηρεσίας του αεροδρομίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν εμπύρετα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: