30.7.21

Ο «καύσωνας» των ρουσφετιών...


Αν επιχειρήσει κανείς τον απολογισμό αυτής της κοινοβουλευτικής εβδομάδας, της τελευταίας πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τον Αύγουστο, θα βρεθεί μπροστά σε ένα βουνό νομοθετημάτων και διατάξεων για τα οποία δεν υπάρχει ούτε ο... χρόνος απλής ανάγνωσης από τους κατά τα λοιπά συμπαθείς «πατέρες και μητέρες του έθνους».

Τρία νομοσχέδια στη σειρά ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, το τελευταίο ψηφίζεται σήμερα. Δεκάδες συνεδριάσεις επιτροπών της, με συνοπτικές διαδικασίες, στις οποίες οι εισηγητές μετά βίας προλαβαίνουν να αιτιολογήσουν την ψήφο των κομμάτων τους. Δεκάδες τροπολογίες σε κάθε νομοσχέδιο, καθεμία από τις οποίες είναι ένα πλήρες νομοσχέδιο, για το οποίο οι βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν σκοπιμότητες και ωφελούμενους.

Ένας αληθινός «καύσωνας» εξυπηρετήσεων ημετέρων και αφανών σκοπιμοτήτων είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που φόρτωσε η κυβέρνηση στην τελευταία κοινοβουλευτική εβδομάδα του καλοκαιριού. Από αυτές, η πιο κραυγαλέα είναι η διάταξη με την οποία απαλλάσσει από κόστη και επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων τους μεγαλοεργολάβους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μολονότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι χωρίς αμφιβολία η βασική εναλλακτική λύση στη ρυπογόνα οικονομία των υδρογονανθράκων, ο τρόπος που μονοπωλούνται στη χώρα μας από μεγάλους ομίλους και, κυρίως, ο ρυθμός, η ένταση και η έκταση με την οποία αυτοί οι όμιλοι διασπείρουν τις μονάδες τους σε νησιά, βουνά και κάμπους μετατρέπουν την καθαρή ενέργεια που υπόσχονται σε καθαρή περιβαλλοντική και κοινωνική ζημιά.

Αυτή η ζημιά, όμως, καθίσταται πλέον και οικονομική σε βάρος του Δημοσίου- και αντίστροφα τεράστιο δώρο υπέρ των 3-4 μεγαλύτερων ομίλων που φυτεύουν καταιγιστικά ανεμογεννήτριες σε όλη τη χώρα -με τη διάταξη που ψηφίστηκε χθες, στη δίνη του νομοθετικού οργασμού που δονεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πολύ απλά, αυτοί οι όμιλοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε δικά τους υποθαλάσσια δίκτυα διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Για το ρεύμα χιλιάδων μεγαβατωρών που παράγουν ή θα παράγουν τα αιολικά πάρκα τους, που κατά ορισμένους υπολογισμούς καλύπτουν τις ανάγκες για τρεις-τέσσερις Ελλάδες, έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν τα υποθαλάσσια δίκτυα που στήνονται με δημόσιο χρήμα αρκετών δισ. ευρώ.

Καμία έκπληξη, για μια κυβέρνηση τόσο αφοσιωμένη στους «εθνικούς εργολάβους»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: