29.7.21

Ξανά... πρέσβης της Τουρκίας η Μ. Βρετανία...



Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητείται εκ νέου σήμερα το Κυπριακό, αυτή τη φορά για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNFICYP για άλλον έναν χρόνο. Το σκηνικό της προηγούμενης εβδομάδας επαναλαμβάνεται, με τη Μ. Βρετανία σε ρόλο κομιστή των θέσεων της Τουρκίας, με...αποτέλεσμα τα δύο πρώτα σχέδια να απορριφθούν από τις άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου.

Στο προοίμιο του ψηφίσματος για την UNFICYP η Βρετανία συμπεριέλαβε αναφορά ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στις παραμέτρους μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, παραθέτοντας όχι τα ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992, αλλά το 716/1991 για διασταλτική ερμηνεία των παραμέτρων. Μετά τις αντιδράσεις από ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ιρλανδία και όλων των άλλων χωρών του Συμβουλίου, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί το τελικό κείμενο που θα είναι και βάση της επόμενης πρωτοβουλίας Γκουτέρες.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον ρόλο της Βρετανίας στο Σ.Α. του ΟΗΕ, αλλά και της Γερμανίας στην Ε.Ε., αφήνοντας σαφείς αιχμές. Σε συνέντευξη στο Euronews, αναφέρθηκε στη δήλωση της Ε.Ε. για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, τονίζοντας: «Η θεωρητική αλληλεγγύη είναι από τη μια ένα θετικό μήνυμα, από την άλλη, αν δεν συνοδεύεται και από πρακτικά μέτρα, παραμένει, όπως και πολλές άλλες, σαν μια δήλωση προθέσεων χωρίς αποτέλεσμα». Δεν απέκλεισε βέτο στη θετική ατζέντα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, γιατί και στην Ευρώπη, δυστυχώς, υπάρχουν υπεράνω των αρχών και των αξιών τα συμφέροντα».

Ο Ν. Αναστασιάδης άφησε αιχμές και προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες και της αντιπροσώπου του Ε. Σπέχαρ, λέγοντας ότι «οι ιδέες που θεωρούνται τάχα γεφυρωτικές ικανοποιούν αυτό που επιδιώκει η Τουρκία». Μιλώντας στην Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ενωση Ελληνισμού υπογράμμισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος αναμένουν από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα πιο αποφασιστική στάση που θα καταστήσει σαφές προς την Τουρκία ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη».

Μετά το ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, το επόμενο ραντεβού είναι στην Ε.Ε. στο Συμβούλιο Εξωτερικών, την 1η Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια πάλι στον ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση. Η δήλωση Μπορέλ χαρακτηρίστηκε βεβαίως ικανοποιητική από Αθήνα και Λευκωσία, εντούτοις η αρνητική στάση ορισμένων χωρών της Ε.Ε. έναντι της Κύπρου, κυρίως της Γερμανίας, που δεν ήθελε αναφορά σε κυρώσεις, οδήγησε σε μαραθώνιο συζητήσεων.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι η διαπραγμάτευση η οποία άρχισε την Παρασκευή και συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο βρέθηκε το πρωί της Τρίτης σε τέλμα ως προς τη διατύπωση για τις ενέργειες της Ε.Ε. στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί η Τουρκία. Αναφέρεται ότι έγινε από μεσολαβητική προσπάθεια του Ν. Δένδια για τη γεφύρωση των διαφωνιών και παράλληλα συμφωνήθηκε ότι δεν είναι αναγκαία στην παρούσα φάση έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών.

Αναφορά στο Κυπριακό έγινε και στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας που διεξήχθη στην Αθήνα. Ηταν η τρίτη σύνοδος και συζητήθηκαν όλα τα περιφερειακά θέματα και οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας. Ως προς το Κυπριακό, στην κοινή δήλωση Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Αμπντάλα τονίζεται η στήριξη σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Επισημαίνεται ακόμη ότι μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και οι τρεις ηγέτες κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μετά την τριμερή ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.


Μπάμπης Αγρολάμπος

Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: