30.7.21

Τελεσίγραφο...


Μια ανάσα πριν τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων βρίσκονται η Μύκονος (για δεύτερη φορά στον ίδιο μήνα) και η Ίος, καθώς η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης έχει περιορίσει δραματικά τις εναλλακτικές λύσεις ανάσχεσης του τέταρτου πανδημικού κύματος για τους ειδικούς. Απευθύνοντας δημόσια μια τελευταία προειδοποίηση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε χθες πως τα δύο νησιά βρίσκονται πλέον «ένα... βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στη Μύκονο», όπως καθολική απαγόρευση μουσικής και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

«Ζητούμε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας, ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και γνωστοποίησε πως «στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών», δεδομένου ότι δεκάδες άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μεταβαίνουν επί τόπου (30 άνδρες της ΟΠΚΕ και άνδρες της Ασφάλειας αναμένονται μόνο στην Ίο), για να επιτηρούν τα μέτρα.

Τα δύο δημοφιλή ελληνικά νησιά δεν είναι τα μόνα που έχουν μπει στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αφού έντονη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με ανοδική τάση καταγράφεται τις τελευταίες δέκα ημέρες και για:

· τη Ζάκυνθο

· την Τήνο

· τη Λευκάδα

· την Σαντορίνη

· την Πάρο και

· τη Ρόδο.

Μολονότι η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στις νησιωτικές περιοχές είχε προβλεφθεί στα σενάρια αντιμετώπισης που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες όλο το προηγούμενο διάστημα, η μεταφορά του ιικού φορτίου από τα θερινά νησιωτικά θέρετρα στην ενδοχώρα και στον ελληνικό βορρά εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς (σχεδόν πέραν του αναμενόμενου), αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση στο ΕΣΥ.

Οι υπερμεταδότες

Περιγράφοντας την αλυσίδα μετάδοσης, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε χθες πως ένας βασικός υπερμεταδότης είναι οι νεολαίοι που επιστρέφουν από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα μετά τις διακοπές. Επιπλέον, στα αστικά κέντρα παρατηρείται ενδοοικογενειακή μετάδοση (ένα άτομο κολλάει άλλο/α μέσα στην ίδια οικογένεια) ή μετάδοση στους χώρους εργασίας. Μια ακόμη διαδρομή μετάδοσης του ιού είναι αυτή μεταξύ νεαρών ατόμων σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.

Φοβού τους εφήβους

Ειδικά χαρακτηριστικά εμφανίζει το τέταρτο πανδημικό κύμα και στη Βόρεια Ελλάδα, αφού στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, παρατηρούνται:

· πολλά κρούσματα στις ηλικίες 10-19 ετών (κάτω του εθνικού μέσου όρου των 25 ετών)

· σημαντική αύξηση της μετάλλαξης Δ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε στους «ενήλικες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας όταν έρχονται επαφή με εφήβους και νεαρούς ενήλικες».

Διαφορετική αντιμετώπιση χρήζουν και οι ορεινές περιοχές της χώρας με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να αποτελείται από άτομα τρίτης ηλικίας, αφού εκεί ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι υψηλότερος ηλικιακά, οπότε οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να τηρούν αυξημένα μέτρα προστασίας σε κάθε περίπτωση, ιδίως όταν οι περιοχές αυτές υπολείπονται σε εμβολιαστική κάλυψη. Με αυτά τα δεδομένα, αρνητικές μεταβολές εμφανίζει ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, καθώς ανεβαίνουν επίπεδο (και άρα βαθμό επιτήρησης) αρκετές πλέον γεωγραφικές ενότητες. Συγκεκριμένα:

Επίπεδο 3 (πορτοκαλί):

· Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου.

· Δήμοι Σπετσών, Παξών και Χίου.

Επίπεδο 2 (κίτρινο):


· Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας.

· Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης.

· Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου (με καθοδική τάση).

· Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών (με καθοδική τάση).

Επίπεδο 1 (πράσινο):

Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου.

Στα ύψη το Rt

Παράλληλα, αρνητικό ρεκόρ ως προς το δείκτη θετικότητας (άνω του μ.ο. 3,26%) εμφάνισαν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι:

· Πάρος (5,5%)

· Μύκονος (4,27%)

· Τήνος (4,2%)

· Ρέθυμνο (3,76%)

· Θήρα (3,40%), λόγω της θετικότητας της Ίου.

Επιστροφή στην μάσκα

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα πλέον τουριστικά νησιά της χώρας έχει εντείνει τον προβληματισμό στους κόλπους των ειδικών, πολύ περισσότερο όταν αναμένεται η κορύφωση του τουριστικού ρεύματος με ορίζοντα το Δεκαπενταύγουστο. Στην κατεύθυνση αυτή, ένα από τα μέτρα που επεξεργάζεται η επιτροπή είναι η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για την Μύκονο και την Ίο, σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου εκτίμησε ότι τα μέτρα στην Μύκονο και Ίο «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα», προσθέτοντας ακόμη πως «η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός…Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα». Ο ίδιος, μάλιστα, προέτρεψε «να εμβολιάσουμε κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεν νοείται άτομα άνω των 65, 70 ετών να μην είναι εμβολιασμένοι», τη στιγμή που το φράγμα των 5 εκατομμυρίων έσπασαν χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

Παράλληλα, να αποσαφηνίσει το ακριβές πλαίσιο επιστροφής των εκπαιδευτικών στα σχολεία ως προς τον εμβολιασμό σκοπεύει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, σε συνέχεια και της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού στη Βουλή, στα μέσα της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει πως οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών δεν θα είναι υποχρεωτικοί, αλλά οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε συχνά εργαστηριακά τεστ. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται αναστολή των καθηκόντων τους.

Υπεραμυνόμενος του μέτρου της αναστολής για τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης τόνισε χθες πως δεν είναι τιμωρητικό, αλλά προστατευτικό της δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας πως «υπάρχει η ανάγκη ο μη εμβολιασμένος εκπαιδευτικός να παίρνει τα μέτρα του για να μη μεταδώσει τον ιό». Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός σημείωσε ότι οι δύο κατηγορίες αυτές (υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί) έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες, ενώ απαντώντας για την αναστολή εργασίας, «η αναστολή αυτή είναι επ’ αόριστον. Διακόπτεται όταν ο υγειονομικός όταν αποφασίσει να εμβολιαστεί ή όταν ο εκπαιδευτικός αποφασίσει να προσκομίσει μοριακό τεστ. Το πότε θα λήξει η αναστολή εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας», σημείωσε, τοποθετώντας στα τέλη Οκτωβρίου τις επόμενες κυβερνητικές αποφάσεις...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: