31.7.21

Δραματικές ώρες στην Αχαΐα...



Τραυματίες, καμένα σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί (BINTEO & ΦΩΤΟ)...
Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στη Ζήρια Αχαΐας, όπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο το τεράστιο πύρινο μέτωπο που ανεξέλεγκτο κατακαίει πευκοδάσος και απειλεί μια παραλιακή ζώνη περίπου 20 χιλιομέτρων με χιλιάδες ντόπιους, παραθεριστές και... επισκέπτες, κατοικίες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Ζήρια και Άνω Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Λόγγος και Σελιανίτικα, ενώ οι φλόγες έχουν φθάσει μέχρι τη θάλασσα, στον οικισμό Μπαρμπουνέικα και στο Λαμπίρι, με τη φωτιά να έχει διασχίσει την πορεία του διανοιχθέντος δρόμου που οδηγεί στην παλαιά εθνική οδό και αφού πέρασε από τον παραλιακό οικισμό Ακονιά Καμαρών κατευθύνθηκε στη Μπούκα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ντίνο, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας που μίλησε στον ΑΝΤ1, έχουν καεί πάνω από 20 σπίτια, εκτιμώντας ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος ο τελικός απολογισμός. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η σημερινή φωτιά να είναι αναζωπύρωση αυτής της 26ης Ιουλίου που δεν είχε μάλλον τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. «Η φωτιά ξεκίνησε ακριβώς από εκεί που ξέσπασε λίγες μέρες πριν. Γύρισε η φωτιά και πέρασε πάνω από το χωριό. Δεν την πρόλαβαν. Έχουν καεί, λίγο ή πολύ πάνω από 20 σπίτια. Οι καταστροφές σε υποδομές και κτήματα είναι τεράστιες. Η Ζήρια δεν είναι αυτή που ξέραμε, είναι πια ένα μαύρο χωριό».



Στην περιοχή μετέβη εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ).



Τη σοβαρότητας της κατάστασης καταδεικνύει και το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε να προχωρήσει σε έκτακτη συνέντευξη τύπου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος οκτώ αεροσκάφη, εννέα ελικόπτερα, 290 μέλη της Πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης όπου χρειάζεται.

 
Είπε ακόμη ότι η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό. Γι' αυτό τον λόγο ενεργοποιήθηκε το σύστημα ειδοποίησης 112, ώστε να εκκενωθούν τα τέσσερα χωριά. Στην περιοχή, πρόσθεσε, βρίσκεται και ειδικό πλωτό σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος, για να συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων ή εκδρομέων από τις ακτές.

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ, μέχρι στιγμής οι διασώστες και γιατροί του έχουν επέμβει σε έξι περιστατικά. Στον έναν τραυματία δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ δεν έγινε διακομιδή του σε νοσοκομείο, λόγω άρνησης του ίδιου. Τέσσερις τραυματίες έχουν ήδη διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, ενώ ακόμη ένας έχει διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Επιπλέον, το πλήρωμα τoυ ασθενοφόρου οχήματος που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων, που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.

Νωρίτερα, από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, 23 πολίτες μεταφέρθηκαν ασφαλείς με δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού στο λιμάνι του Αιγίου, ενώ περίπου 20 ένοικοι του ξενοδοχείου στο Λόγγο πρόκειται να μεταφερθούν και αυτοί με σκάφη του Λιμενικού σε ασφαλή περιοχή. Με σκάφος του λιμενικού απομακρύνθηκαν περίπου άτομα και από το Long Beach Resort στα Πεύκα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από θαλάσσης 107 άτομα.

Το μεσημέρι, με ασφάλεια είχαν απομακρυνθεί για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας.


Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και σκάφη του Λιμενικού, που περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λαμπίρι και Καμαρών, ώστε, αν χρειαστεί, να συνδράμουν στην απομάκρυνση lουόμενων πολιτών. Για τον ίδιο λόγο είναι σε ετοιμότητα και ιδιωτικά σκάφη καθώς και το φέρι μποτ Δημήτριος Σ.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

 
Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στο πευκόδασος της περιοχής, ενώ οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν το μέτωπο προς κατοικημένες περιοχές, με αρκετές να έχουν μείνει χωρίς τηλέφωνο και ρεύμα.

Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται εδώ και ώρες, οι οδηγοί και οι επιβάτες των οχημάτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στη νέα εθνική οδό, στα διόδια του Ελαιώνα, εξαιτίας της διακοπής της κυκλοφορίας. Xιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, είναι εγκλωβισμένοι στο σημείο και τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές που φτάνουν ακόμη και τα 10 χιλιόμετρα.

Στο σημείο βρίσκεται περιπολικό, χωρίς ωστόσο ενημέρωση για το πότε θα ανοίξει ο δρόμος ή μέριμνα για τον κόσμο που βρίσκεται εγκλωβισμένος χωρίς νερό και κάλυψη βασικών αναγκών όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εν μέσω καύσωνα.

Μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Επίσης, όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου - Ιτέας, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.

Στο Αίγιο, η δημοτική αρχή έχει ανοίξει τρεις αίθουσες προκειμένου να φιλοξενηθούν απόψε άνθρωποι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Πάτρα, λόγω των δρόμων που έχουν κλείσει.

Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η αδιαφορία της ελληνικής τηλεόρασης, η οποία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δε θυσίασε μέρος του προγράμματός της για να ενημερώσει για τις δραματικές ώρες που ζουν συμπολίτες μας στην Αχαΐα. 

 

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη φωτιά είχε ξεσπάσει στην ίδια περιοχή στις 26 Ιουλίου.

► Δασική φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Κωφοί του δήμου Αλμυρού στη Μαγνησία.

 

 

Καλύτερη είναι η εικόνα στην αγροτοδασική πυρκαγιά στο Δορούφι Ερμιονίδας, με τις προσπάθειες κατάσβεσης να συνεχίζονται με δυο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και τις επίγειες δυνάμεις, 12 οχήματα με 40 άνδρες και δυο πεζοπόρα τμήματα.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Τρίπολης ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος έχουν προκληθεί ζημιές σε δυο εξοχικές κατοικίες και σε ένα παλιό τροχόσπιτο. Ένας πυροσβέστης αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, χωρίς η κατάσταση του να εμπνέει ανησυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: