29.7.21

Με χρήματα των φορολογουμένων...


...η κυβέρνηση Τζόνσον παρήγγειλε δημοσκοπήσεις... 

Νέο σκάνδαλο σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με αποκαλύψεις από διαρροές e-mails, χρησιμοποίησε χρήματα των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή πολιτικών δημοσκοπήσεων από ιδιωτική εταιρεία σχετικά με κεντρικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης.

Ο ...Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην ανώτερος σύμβουλος στη Ντάουνινγκ Στριτ, ζήτησε από τη «Hanbury Strategy», με την οποία συνάφθηκε συμβόλαιο 580.000 λιρών, να διεξάγει γκάλοπ για την άποψη των πολιτών αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Η «Good Law Project» έδωσε στο φως της δημοσιότητας μηνύματα, στα οποία φέρονται να διατυπώνονται ανησυχίες από ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους για μεροληψία στη δημοσκόπηση της εταιρίας για τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, τον  δήμαρχο Λονδίνου, Σαντίκ Kαν, και άλλους.

Ένας από τους αξιωματούχους, για παράδειγμα, εγείρει θέμα γιατί ο Μπεν Γουόρνερ, επίσης πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου, θέλει να «ξοδέψουμε 110 χιλιάδες λίρες δημοσίου χρήματος το μήνα με το πρακτορείο που δεν έχει εμπειρία στα γκάλοπ» και που είχε αναλάβει τον προεκλογικό αγώνα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Μάλιστα, ο Κάμινγκς απαντά σε υπεύθυνος για τις συμβάσεις της Covid-19 ότι αν κάποιος στο υπουργικό συμβούλιο γκρινιάζει να ξέρει πως το «παρήγγειλε» από τον πρωθυπουργό.

Το πάλαι ποτέ δεξί χέρι του πρωθυπουργού τηλεφώνησε προσωπικά στον επικεφαλής της εταιρείας -πρώην συνάδελφό του στην εκστρατεία Vote Leave - και τον ρώτησε αν η εταιρεία θα αξιολογήσουν τις εκφρασθείσες απόψεις για τον χειρισμό της υγεινομικής κρίσης.

Στην πιο πρόσφατη ακροαματική διαδικασία του σχετικού ελέγχου, ο Κάμινγκς υποστήριξε πως η «Hanbury» ήταν η μόνη εταιρεία που μπορούσε να κάνει ό, τι χρειαζόταν.

Για κατάχρηση των χρημάτων των φορολογουμένων έκαναν λόγο οι Εργατικοί, που πρότεινε το δαπανηθέν ποσό να επιστραφεί από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

Η Άντζελα Ρέινερ από τους Εργατικούς σχολίασε πως έτσι η κυβέρνηση δεν ενεργεί για το εθνικό συμφέρον κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ζήτησε πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για τις κυβερνητικές συμβάσεις προκειμένου να αποκαλυφθεί πλήρως το σκάνδαλο.

Τέλος, η «Good Law Project» θέτει επίσης νομικό ζήτημα σχετικά με την συγκεκριμένη ανάθεση στην Hanbury.

Δεν υπάρχουν σχόλια: