30.7.21

Τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων...


Στην σύσταση του «Ξενοφώντα», ενός νέου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που θα αφορά τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων, προχωρά η ΕΣΗΕΑ. Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για... «ιστορική απόφαση», που υλοποιείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 790/2019, προκειμένου οι δημοσιογράφοι να εισπράττουν μέρος των κερδών από όσους χρησιμοποιούν το περιεχόμενο που παράγουν στον Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό), το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Και ειδικά από τους διαδικτυακούς «κολοσσούς», οι οποίοι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Συντακτών, αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από το εν λόγω υλικό.

Στον «Ξενοφώντα» θα έχουν δικαίωμα, προσεχώς, να ενταχθούν όλοι οι δημοσιογράφοι ανά την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την ένωση στην οποία ανήκουν και στο μέσο στο οποίο εργάζονται, ενώ ο νέος ΟΣΔ θα έχει και αυτόνομη διοίκηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συζήτησε σχέδιο καταστατικού λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, ο οποίος συστήνεται με την προτροπή και τη στήριξη των δημοσιογραφικών Ενώσεων. Η δημιουργία του «Ξενοφώντα» αποτελεί ιστορική απόφαση, καθώς οι δημοσιογράφοι θα διεκδικήσουν επιτέλους συγκροτημένα και αποτελεσματικά τα πνευματικά τους δικαιώματα με βάση τις ισχύουσες πηγές αλλά και αυτές που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή οδηγία 790/2019, η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αλλαγές που επέρχονται στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά είναι τεράστιας σημασίας και ικανές, με σωστή και διαφανή διαχείριση, να αναπληρώσουν τμήμα της συντριπτικής απώλειας που έχει δεχθεί ο κλάδος του Τύπου με την επικράτηση των ψηφιακών Μέσων. Οι δημοσιογράφοι όλων των μέσων, εντύπων, ηλεκτρονικών και διαδικτυακών, δικαιούνται δίκαιο μερίδιο από τα δυσθεώρητα κέρδη των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών που διανέμουν ενημερωτικό περιεχόμενο και, έως σήμερα, είναι η μόνη κατηγορία δικαιούχων που δεν έχουν δικό τους Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι δημοσιογράφοι όλης της Ελλάδας θα κληθούν να ενταχθούν στον νέο Οργανισμό, ο οποίος θα διοικείται ανεξάρτητα από τις Ενώσεις, με συμμετοχή όλων των μελών του στις κρίσιμες αποφάσεις και αρχαιρεσίες για την εκλογή του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου.

Προχωράμε όλοι μαζί για την διεκδίκηση της προστιθέμενης αξίας που παράγει η δουλειά μας μέσω της εκθετικής αναπαραγωγής της στο διαδίκτυο και συμμετέχουμε ισότιμα και από ισχυρή θέση, μέσω του δικού μας Οργανισμού, στις επικείμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες πλατφόρμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο...

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: