31.7.21

Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που αδιαφόρησαν πριν τη γυναικοκτονία...


Έπρεπε να υπάρξουν καταγγελίες και μάλιστα στα social media για να αποκαλυφθεί η εγκληματική αδιαφορία που επέδειξε η αστυνομία στην περίπτωση του τελευταίου θύματος γυναικοκτονίας στη χώρα.

Αφού έγινε... καταγγελία από γειτόνισσα της 31χρονης γυναίκας στη Δάφνη, την οποία δολοφόνησε με μαχαίρι ο 40χρονος σύζυγός της, ότι είχε ενημερώσει τις αρχές στις 11 Ιουλίου για ενδοοικογενειακή βία στο σπίτι του φονικού, η αστυνομία έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δύο αστυνομικούς που δεν έδειξαν τη δέουσα σημασία.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαμηνύεται το εξής: «Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν το καθήκον τους, και πράγματι  στη συντριπτική πλειονότητά τους το εκτελούν με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, κάτω από όλες τις συνθήκες, μέρα και νύχτα, οποτεδήποτε οι πολίτες χρειάζονται τη συνδρομή τους. Για όσους αστυνομικούς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, δεν υπάρχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία».

 
Σχετικά με τις καταγγελίες για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Δάφνη σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό που έφθασε στο σημείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα δέοντα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που με βάση τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το σήμα ήταν υψηλής προτεραιότητας.

Παράλληλα, διεξάγεται περαιτέρω έρευνα».

Επίσης, «σημειώνεται ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συστήσει ειδική υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας και έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες και εντολές για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών. Θα επαναλάβουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί φαινόμενο-όνειδος για τις σύγχρονες κοινωνίες και για την εξάλειψή του θα χρειαστεί η συστράτευση όλων μας».

Σφοδρή κριτική από Σπίρτζη

«Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αντιληφθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την τραγική κατάσταση της κοινωνίας και να σταματήσει να ασχολείται μόνο με την καταστολή;» διερωτάται σε αιχμηρή ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης και ζητά εξηγήσεις ειδικά για την αδράνεια των αστυνομικών πριν από τη σημερινή γυναικοκτονία.

Στην ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:

«Τον περασμένο Απρίλιο, σύζυγος δολοφόνησε εν ψυχρώ τη 28χρονη Κωνσταντίνα Τσάπα, μητέρα του παιδιού του και τον αδερφό της στην Μακρινίτσα του Πηλίου. Ένα μήνα μετά, στα Γλυκά Νερά δολοφονείται από το σύζυγό της η Καρολάιν Κράουτς μπροστά στο 11 μηνών μωρό της, σε ένα έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Λίγες ημέρες πριν, δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο από το σύντροφό της η 26χρονη Γαρυφαλλιά Ψαράκου αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε άγρια. Σήμερα, το σκηνικό του τρόμου μεταφέρθηκε στη Δάφνη όπου σύζυγος σκότωσε τη 32χρονη γυναίκα του επειδή, όπως ο ίδιος δήλωσε στους αστυνομικούς, τη ζήλευε.

Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να γίνει για να αντιληφθεί το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι πρέπει, επιτέλους, να στρέψουν την αστυνομία από τη λογική της καταστολής στην αληθινή της αποστολή που είναι η προστασία των πολιτών και η αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων;

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να προσληφθούν στην ΕΛΑΣ ειδικοί επιστήμονες (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές για να αντιμετωπιστούν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα (trafficking παιδιών, γυναικών, ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονίες);

Είχαμε επισημάνει μετά την υπόθεση της 19χρονης στην Ηλιούπολη που είχε πέσει θύμα μαστροπού αστυνομικού και κυκλώματος trafficing ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τη μπάλα και δείχνει ανίκανη να αντιληφθεί τις ανάγκες της κοινωνίας.

Περιμένουμε να έρθει, επιτέλους, στην Ελλάδα του 2021 και να καταλάβει ότι πρέπει να σταματήσει να ενισχύει με 4.500 χιλιάδες ειδικούς φρουρούς τα σώματα καταστολής (ΔΙΑΣ, πανεπιστημιακή αστυνομία, ΔΡΑΣΗ, ΟΔΟΣ, Πάνθηρες κλπ) και να ενισχύσει τα υποστελεχωμένα τμήματα της ΕΛΑΣ που είναι επιφορτισμένα με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων που παίρνουν, πλέον, δραματικές διαστάσεις.

Περιμένουμε, επίσης, από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την αδράνεια της ΕΛΑΣ σε πλήθος αντίστοιχων περιστατικών, όπως στη γυναικοκτονία της Δάφνης. Περιμένουμε να μάθουμε γιατί ενώ η ελληνική αστυνομία είχε ενημερωθεί επωνύμως από γείτονες της γυναίκας που δολοφονήθηκε στη Δάφνη για φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας στο σπίτι του ζευγαριού, δεν έκανε το παραμικρό για να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο της 32χρονης μητέρας με δράστη τον σύζυγό της.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται μακριά από την ελληνική κοινωνία και τα προβλήματά της. Μένει εγκλωβισμένη στους δογματισμούς του Νόμου και της Τάξης...»

«Τη σκότωσε τελικά»

Μια γυναίκα, που ζει στην ίδια πολυκατοικία με αυτή που διέμενε το θύμα, ξέσπασε σήμερα σχολιάζοντας: «Τη σκότωσε τελικά». Ήταν η γυναίκα που ειδοποιήσει την αστυνομία πριν από είκοσι ημέρες, καθώς είχαν θορυβηθεί από τη φασαρία.

«Σήμερα βράδυ κάλεσα το 100 για ενδοοικογενειακή βία σε γειτονικό διαμέρισμα που ζει και ανήλικο. Το περιπολικό ήρθε μετά από 25 λεπτά. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να κατέβουν, άνοιξαν απλά τα παράθυρα και έφυγαν. Δεν έκανα καταγγελία για πάρτυ. Σας κάλεσα ενώ είχα θορυβηθεί ακόμα και η διαχειρίστρια. Όταν την σφάξει λοιπόν θα ενημερώσω πρώτα κανα κανάλι για να σας φωνάξουν» έγραφε στις 11 Ιουλίου η γειτόνισσα του θύματος.

Ο 40χρονος καθ' ομολογίαν δράστης, αλβανικής καταγωγής, ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς πως έσφαξε τη γυναίκα του, επειδή την ζήλευε.

Ο κατηγορούμενος, που μετά τη δολοφονία πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Δάφνης όπου και παραδόθηκε, πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: