12.1.19

Ώρα για σοβαρότητα...

Οι εσωτερικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώνονται. Θα υποχρεωθούν οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν απέναντι στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Ηταν σημάδι πολιτικής ανωριμότητας, αν όχι ωμού καιροσκοπισμού, η...
προσπάθεια ορισμένων να κρυφτούν πίσω από τις δυσκολίες των γειτόνων, βασιζόμενοι στους εθνικιστές της ΠΓΔΜ που θεωρούν «προδοσία» της δικής τους Μακεδονίας τη συμφωνία με την Ελλάδα. Αυτή η στάση, την οποία κράτησε μέχρι τέλους ο Πάνος Καμμένος, είχε υιοθετηθεί αρχικά και από τη Ν.Δ., την περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ακόμα αποφασίσει να εγκαταλείψει την εθνική γραμμή του 2007-2008, δηλαδή τη διεκδίκηση μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός ανέλυσε με απλά λόγια τη δυσκολία των εταίρων μας στην Ευρώπη και την Αμερική να κατανοήσουν για ποιο λόγο υπάρχει τέτοια αντίδραση από κόμματα σε αυτή τη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι με αυτήν υιοθετείται ο πυρήνας των ελληνικών διεκδικήσεων.

Ακατανόητη είναι για τους ίδιους ειδικά η στάση της Ν.Δ., εφόσον γνωρίζουν ότι η ελληνική εθνική γραμμή κωδικοποιήθηκε και εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διά του Ευάγγελου Βενιζέλου, τότε προέδρου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, είχε εξαγγείλει την ίδια θέση με κάθε επισημότητα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 27/9/2014.

Τα περί «εθνότητας» και «γλώσσας», που δήθεν διακυβεύονται, έχουν απαντηθεί με ισχυρά ντοκουμέντα. Το μόνο ουσιαστικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης είναι ότι υπάκουσε στην επιθυμία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, η οποία δεν αποδέχεται τη συμφωνία. Αλλά πώς απέκτησε, αν την απέκτησε, αυτή την «άποψη» ο ελληνικός λαός; Μήπως έπαιξαν κάποιο ρόλο οι προπαγανδιστές της Ν.Δ. και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης;

Ο Κ. Μητσοτάκης προτίμησε -ή υποχρεώθηκε- να αναθέσει στους Αντ. Σαμαρά και Αδ. Γεωργιάδη τον ρόλο των Μακεδονομάχων της Δεξιάς, με επιχειρήματα που είχαν απορριφθεί προ πολλού από το κόμμα τους. Και μεταμορφώθηκε έτσι ο ίδιος σε κακέκτυπο του Ορμπαν και του Σαλβίνι.

Ο στόχος της εκλογικής επικράτησης είναι θεμιτός και αυτονόητος. Αλλά με όλα τα μέσα;..

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: