31.1.19

Η Τράπεζα Πειραιώς παρούσα...

...στο κοινοπρακτικό σχήμα χρηματοδότησης του TAP...

To ρόλο της Τράπεζας Λογαριασμών (Onshore Account Bank Greece) στο κοινοπρακτικό σχήμα χρηματοδότησης για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου - TAP ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται σε...
σχετική ανακοίνωση, η χρηματοδότηση του TAP - ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά έργα της Ευρώπης - ανήλθε στο συνολικό ποσό των 3,9 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη χρηματοδότηση που εγκρίθηκε για ευρωπαϊκό έργο υποδομής εντός του 2018. Στη χρηματοδότηση συμμετείχε ομάδα 17 εμπορικών τραπεζών, παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Μέρος της χρηματοδότησης καλύπτεται από τους Οργανισμούς Εξαγωγικών Πιστώσεων (Bpifrance, Euler Hermes και SACE).

Η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της Διεύθυνσης Κοινοπρακτικών & Ομολογιακών Δανείων και της Λιανικής Τραπεζικής και Δικτύων, είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που έχει ενεργό συμμετοχή στο εν λόγω κοινοπρακτικό σχήμα, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην υποστήριξη των στρατηγικών έργων ενέργειας και υποδομών που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η συμμετοχή της Τράπεζας στο κοινοπρακτικό σχήμα, τονίζεται στην ανακοίνωση, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς προς την ίδια, την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους της και την αναδεικνύει σε αξιόπιστο συνεργάτη σε διεθνείς, μεγάλης κλίμακας, κοινοπρακτικές συναλλαγές.

Η Τράπεζα Λογαριασμών, στις περιπτώσεις των σύνθετων χρηματοδοτήσεων έργων υποδομών, αναλαμβάνει τον έλεγχο και την παρακολούθηση του συνόλου των Τραπεζικών Λογαριασμών της εταιρείας του έργου σε όλα τα στάδιά του σύμφωνα με τις προβλέψεις των συμβατικών εγγράφων χρηματοδότησης.

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό TransAnatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία. Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η προσγειάλωσητου αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα προσφέρει στην ενεργειακή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναν νέο ενεργειακό πόρο σε ανταγωνιστική τιμή. 

Η νέα αυτή ενεργειακή διασύνδεση θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια, ιδίως στη Νότια Ευρώπη που σήμερα εξαρτάται ενεργειακά από έναν και μόνο προμηθευτή. Ο TAP έχει αναγνωριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Project of Common Interest - PCI). Ο TAP προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και αποτελεί σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να έχουν ξεκινήσει, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: