31.1.19

«Απόβαση» του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα...

Η εξόρμηση των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα είναι το επόμενο βήμα που ετοιμάζει η Κουμουνδούρου, προκειμένου να αλλάξει την...
εικόνα στη Μακεδονία και να μετριάσει τις απώλειες από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια “επιχείρηση κατευνασμού των πνευμάτων” είχε ήδη ξεκινήσει, ωστόσο ο Φεβρουάριος θεωρείται καταλυτικός μήνας για να αναδειχθούν τα θετικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Πάνος Σκουρλέτης θα βρεθεί αύριο και το Σάββατο στην Κοζάνη, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα επισκεφτεί τις Σέρρες. Η παρουσία των κορυφαίων στα βόρεια της χώρας είναι ένα δύσκολο στοίχημα και είναι σαφές πως από το Μαξίμου επιθυμούν να δείξουν πως η κυβέρνηση δεν κρύβεται για καμία από τις επιλογές της.

Όσο και αν η παρουσία των στελεχών του υπουργικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν θα είναι ανέφελη, αφού αναμένονται αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ο σχεδιασμός δεν φαίνεται να αλλάζει. Αποτελεί κεντρική επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ να μην παραδώσει τα “όπλα” στη Βόρεια Ελλάδα. Θα μπορέσουν να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να δημιουργηθεί η κατάλληλη απόσταση μέχρι τις εκλογές; 

Αυτό επιθυμούν στην κυβέρνηση που έχει μπει ήδη στα βαθιά με τις μάχες που καλείται να δώσει στη Βουλή από τη στιγμή που η αντιπολίτευση αμφισβητεί και πάλι την πλειοψηφία. Έτσι και αλλιώς γνωρίζουν στην Ηρώδου Αττικού πως το κοινό που διαδηλώνει κατά της “Βόρειας Μακεδονίας” δεν ανήκε ποτέ στο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θεωρούν πως αυτή η επιλογή έχει χαρακτηριστικά win - win.

Σε πολιτικό επίπεδο το μέτωπο για το Μαξίμου είναι τριπλό:

- Η ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει την καλύτερη πάσα να απευθυνθεί στο πατριωτικό ακροατήριο και σε ένα κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων της. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν μέσα στη γαλάζια παράταξη, αφού τα στελέχη με την πιο μετριοπαθή στάση κρατούν αποστάσεις από την κεντρική γραμμή.

- Οι βολές του Πάνου Καμμένου έχουν σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου, αφού ο πρώην εταίρος φαίνεται πως ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική. Πολλά στελέχη υποστηρίζουν πως επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω στοχεία της τετραετούς συγκυβέρνησης, προκειμένου να απευθυνθεί πιο εύκολα στο δικό του κοινό. 

- Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη ξεκινήσει “πόλεμο” με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχει δει πως στην Κουμουνδούρου έχουν βάλει “πλώρη” να προχωρήσουν στην “άλωση” του μεσαίου χώρου. Στο κυβέρνων κόμμα θεωρούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών χώρισε στα δυο το ΚΙΝΑΛ και όσοι διαφωνούν με την γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη ψάχνουν νέα κομματική στέγη. 

Η προσέγγιση σε στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ έχει ήδη γίνει και αρκετοί είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και στα νέα ψηφοδέλτια που θα συγκροτηθούν άμεσα. Οι αισιόδοξες  εκτιμήσεις αναφέρουν πως το κοινό που άγγιξε η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ακουμπά και την “πίτα” των αναποφάσιστων που τα τελευταία χρόνια είτε δεν ανοίγει τα χαρτιά του είτε έχει αποφασίσει να απέχει από τις εκλογές...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: