30.1.19

Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Κάποτε είχε ερωτηθεί η Ελένη Βιτάλη «Τι είναι λαϊκό τραγούδι». Μνημειώδης η απάντησή της: «Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Βέλτσος»…

Ε, κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν...
καταλαβαίνει τι κινεί τους διαδηλωτές για το Μακεδονικό. Και απερισκέπτως τους καταχωρίζει στις δέλτους του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

Δεν καταλαβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, διότι διατηρεί για τον εαυτό του την κατοχή της απόλυτης αλήθειας και, δεύτερον, γιατί η ιδεοληψία περί έθνους, πατρίδος κλπ λειτουργεί ως καύσιμο της λογικής πολλών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Δυστυχώς , στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και ο πρωθυπουργός (από την Κύπρο) . Είδε αποκλειστικά εθνικιστές και λαϊκιστές στα συλλαλητήρια, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή είχε μιλήσει με σεβασμό για εκείνους που διαφωνούν, αλλά και για την πλειονότητα των μετεχόντων στις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό.

Δικαίωμα του πρωθυπουργού να θεωρεί ότι είναι επωφελής για τη χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει μη σκεπτόμενους εκείνους που διαφωνούν;
Με ποια κριτήρια καταλογίζει επιπολαιότητα, ελαφρότητα, δυσανεξία και άγνοια (τι άλλο αποτυπώνει «η μη σκέψη» ;), ακόμη και για σοβαρές και καλόπιστες ενστάσεις;

Ας αντιστρέψουμε το επιχείρημα, υπό μορφήν ερωτήματος: Σε αντίθεση με τους «μη σκεπτόμενους», είναι σκεπτόμενοι οι ουκ ολίγοι σύντροφοί του (υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) που ελαφρά τη καρδία διακήρυτταν ότι αποτελεί δικαίωμα της γείτονος να αποκαλείται «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

Η θέση αυτή δεν ανέχεται απλώς αλλά ενισχύει τον επιθετικό εθνικισμό της γείτονος που προσπαθούσε πάντοτε με όχημα το Ονομα Μακεδονία να ιδιοποιηθεί την ιστορία των Αρχαίων Μακεδόνων. Που, λοιπόν, η σκέψη, που η σοβαρότης, η γνώση και ο σεβασμός στην Ιστορία;

Θα είχε δίκιο ο κ.Τσίπρας να ομιλεί για μια δύσκολη και λεπτή υπόθεση, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αφορισμούς , στερεότυπα, και βολικούς μύθους .
Θα είχε δίκιο να στηλιτεύει τις αγριότητες της φασιστικής δράκας και της ναζιστικής διμοιρίας .Την είδαμε την απεχθή αυτή συμπεριφορά να εκδηλώνεται με την επίθεση στη Βουλή, με κραυγές για προδότες και με τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνο που δεν είδαμε είναι να διαχωρίζει ο πρωθυπουργός την φασιστική νοοτροπία και άνοια από την άδολη, πατριωτική διάθεση της πλειονότητος που καλώς ή κακώς θεωρεί ονειδιστική για την πατρίδα μας την Συμφωνία των Πρεσπών.
Και προπάντων δεν είδαμε μια σοβαρή προσπάθεια να ενημερωθεί εις βάθος η κοινωνία για το Μακεδονικό και την Συμφωνία. Το παραδέχτηκε και ο Κοτζιάς σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Ενημέρωση δεν συνιστούν οι αντιμαχίες στη Βουλή και στα τηλεοπτικά πεδία. Ούτε οι ένθεν και ένθεν αναλύσεις και σχόλια σε εφημερίδες και σάιτ. Καλοδεχούμενα, αλλά λίγα.

Μια υπεύθυνη κυβέρνηση που χειρίζεται- και θέλει να επιλύσει- αυτό το μείζον θέμα, όφειλε να έχει εξαντλήσει όλο το περιθώριο για ενδελεχή ενημέρωση. Με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με φυλλάδια, σπότ, καταχωρίσεις στις εφημερίδες κλπ.
Με διάλογο και συγκεκριμένες απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα και τα ερωτηματικά ,ώστε να μάθει ο κόσμος τουλάχιστον τα στοιχειώδη. Τόσο για το Μακεδονικό συνολικά, όσο και για την Συμφωνία των Πρεσπών ειδικά.

Μονάχα έτσι θα διασκεδαζόταν η εύλογη ανησυχία της κοινωνίας και θα εξοστρακιζόταν ο φόβος για επιπτώσεις στη χώρα μας. Μονάχα έτσι θα έμπαινε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, κάθε ιδεοληπτικός (και… προοδευτικός, τρομάρα του) που ήθελε σκέτη Μακεδονία την FYROM , καθώς και κάθε τυχάρπαστος ή φασίστας που κινδυνολογεί, αφορίζει, βρίζει και τρομοκρατεί.

Φυσικά, έστω και τώρα, υπάρχει χρόνος για επαρκή ενημέρωση σχετικά με την Συμφωνία. Για να ξέρει ο κόσμος τι θα συμβεί με τα σχολικά βιβλία και την ιστορία, με τα προϊόντα, τα διαβατήρια κλπ, ώστε να μην βρίσκουν χώρο οι υπερβολές ,οι ανοησίες και η κινδυνολογία.
Και, βέβαια, πάντα υπάρχει χρόνος να ζητήσει συγγνώμη ο πρωθυπουργός για όσα ατυχή και απαράδεκτα είπε από την Κύπρο...

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: