31.1.19

Νέα επίθεση της Ρωσίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών...

Δηλώσεις σε αυστηρό τόνο από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών...

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε σχετικό ερώτημα που της τέθηκε, αν εξακολουθεί να...
έχει αμφιβολίες για την νομιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών τις οποίες είχε διατυπώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αν θα αναγνωρίσει την «Βόρεια Μακεδονία», ή αν θα συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως η καθόλου σε αυτά, καθιστώντας πάντως εμμέσως πλην σαφώς ότι οι αμφιβολίες για την Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθούν να ισχύουν.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανειλημμένα έχει προβεί με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών σε ανάλογα σχόλια. Μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Όλα (τα σχόλια-σ.σ) είναι επίκαιρα. Όπως είναι γνωστό η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με την συνταγματική της ονομασία. Η Μόσχα πάντα τάσσονταν και τάσσεται υπέρ του να διευθετηθεί, το αμφιλεγόμενο ζήτημα της ονομασίας αυτού του κράτους να διευθετηθεί σε αμοιβαία αποδεκτή βάση, τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αθήνα», ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα, όπως μεταδίδει το TASS και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε την θέση για παραβιάσεις κατά την διάρκεια έγκρισης της Συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και πάλι επισημαίνουμε με λύπη, ότι κατά την διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας επετράπησαν σοβαρές παραβιάσεις της εσωτερικής νομοθεσίας της μίας εκ των πλευρών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου με άσκηση ισχυρότατων πιέσεων από το εξωτερικό.

Πιστεύουμε, ότι κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες για το ότι οι δυτικές χώρες, είχαν ως γνώμονα τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα να εντάξουν το ταχύτερο τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και όχι την πρόθεση να συμβάλλουν στην διευθέτηση αυτή, μιας διμερούς στην ουσία διένεξης».

Η Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε επίσης την έκδοση του Ρώσου Αλεξάντρ Βίνικ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2017 με την κατηγορία της υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών στις ΗΠΑ, ύστερα από ένταλμα που είχαν εκδώσει οι αμερικανικές αρχές, ενώ ένταλμα για την έκδοση του στην Ρωσία είχαν εκδώσει και οι Ρωσικές αρχές αλλά και οι γαλλικές αρχές ζητώντας να εκδοθεί στην Γαλλία. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση της υγείας του και την ασφάλεια του.

Οι Ρώσοι διπλωματικοί εκπρόσωποι στην Ελλάδα επιμένουν να υπάρξουν εγγυήσεις για την προσωπική ασφάλεια του συλληφθέντα Ρώσου πολίτη όπως και να τηρηθούν τα νόμιμα δικαιώματα του. Στις επαφές με την ελληνική πλευρά σε όλα τα επίπεδα υπογραμμίζουμε, ότι αναμένουμε την έκδοση από τις ελληνικές αρχές του Ρώσου στην χώρα της οποίας είναι πολίτης, δηλαδή στην Ρωσική Ομοσπονδία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: