31.1.19

Ν.Δ.: ένα κόμμα σε μετάλλαξη...

Η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Και αυτό δεν προκύπτει από τα εκάστοτε εκλογικά ποσοστά της, αλλά από τον ρόλο που έχει παίξει στη μεταπολιτευτική πολιτική ζωή της...
χώρας και τις ρίζες της στην ελληνική κοινωνία. Το πολιτικό και κοινωνικό μέγεθός της αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι είναι το μόνο από τα δύο κόμματα του παλιού δικομματισμού που διασώθηκε από τον τυφώνα της κρίσης.

Ηταν και παραμένει το κατεξοχήν κόμμα της αστικής τάξης. Για να είναι ένα τέτοιο κόμμα, όμως, πρέπει να αγκαλιάζει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Αλλιώς θα ήταν ένα αστικό περιθωριακό κόμμα, μια ομαδούλα. Η Ν.Δ. δεν κινδύνεψε ποτέ στην ιστορία της να μετατραπεί σε αστική ομαδούλα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, κινδυνεύει να γίνει η πολιτική έκφραση ακροδεξιών και εθνικιστικών μικροομάδων που υπάρχουν στην κοινωνία, αλλά και ως τάση μέσα στο κόμμα της Ν.Δ. Αυτό δεν μπορούσε να μη γίνει αντιληπτό, ως κίνδυνος, από την κοινωνική και πολιτική ραχοκοκαλιά του κόμματος που αντιλαμβάνεται τη Ν.Δ. ως τη μεγάλη κεντροδεξιά και όχι ακροδεξιά παράταξη.

Η δήλωση που τάραξε τα νερά τις τελευταίες μέρες είναι του Νίκου Δένδια: «Δεν είμαστε ένα ακροδεξιό γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές». Δήλωση που απηχεί την κοινή συνείδηση στον χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι ήταν αυτό που τρόμαξε το κόμμα στο οποίο ηγείται ο Κυρ. Μητσοτάκης; Πολλά, η σταγόνα, όμως, με την οποία ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ομιλία του Αντ. Σαμαρά στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια αραχνιασμένη ομιλία, ένας σκελετός που άρπαζε από τον λαιμό την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, απειλώντας να την πνίξει στα νερά ενός πρωτόγονου σκοταδισμού.

Δεν χωράει αμφιβολία πως η κύρια ευθύνη για τη μετατόπιση της Ν.Δ. στην ακροδεξιά ρητορική -ενίοτε και πρακτική- ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά, μπροστά στις εκλογές, μπορεί να παγιωθούν τα ακραία χαρακτηριστικά που επιχειρείται να δοθούν στη Ν.Δ. με την ανατροπή των συσχετισμών που υπάρχουν σήμερα.

Θα υπηρετήσει αυτόν τον στόχο ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις προσωπικές φιλοδοξίες του; Θα επιτρέψουν τη μετάλλαξη οι επώνυμοι και ανώνυμοι εκφραστές του κεντροδεξιού χαρακτήρα της παράταξης;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: