31.1.19

Ο "πόλεμος της γκαζόζας"...

...και τα σενάρια διάσωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ...

Σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες παραμένει το πολιτικό κλίμα με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον...
ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, τα δύο κόμματα που μέχρι πρότινος συγκροτούσαν τη συγκυβέρνηση. Οι σχέσεις των δύο πολιτικών σχηματισμών φαίνεται πως βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, με το Μέγαρο Μαξίμου να δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχο δεδομένου του απρόβλεπτου χαρακτήρα του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ο τελευταίος εμφανίζεται την τελευταία περίοδο να έχει “απασφαλίσει” πλήρως εξαπολύοντας βολές επί καθημερινής σχεδόν βάσεως κατά πάντων.

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις δύο κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, “έδωσαν τροφή” σε σενάρια για μια “απόπειρα διάσωσης” της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, ενόψει και της επικείμενης παραίτησης Παπαχριστόπολου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολιτικά ευάλωτο απέναντι στον κ. Καμμένο. Και τούτο διότι εάν, από τη μία, η κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ (και συνακόλουθα η ίδια διαλυθείσα ΚΟ του Ποταμιού) θα δώσει την εντύπωση ότι υπέκυψε στις ρητορικές απειλές και τις πιέσεις του Πάνου Καμμένου. Και εάν, από την άλλη, δεν επιχειρήσει να “σώσει” την ΚΟ του πρώην “συντρόφου”, ο “πόλεμος” που προανήγγειλε ο Καμμένος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει σάρκα και οστά.

Ο Καμμένος και οι “ισορροπίες της γκαζόζας” στη Βουλή
Το πρωί της Πέμπτης, ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε ότι εκείνος ήταν που έδωσε εντολή στον βουλευτή Αριστείδη Φωκά να “πάει για… γκαζόζα” προκειμένου, όπως είπε, “να καταλάβουν τι σημαίνει "εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ" και μένω με τρεις υπουργούς”. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε την ονομαστική ψηφοφορία για τον νομοσχέδιο που αφορούσε το ΑΣΕΠ και αποκάλυψε ότι χωρίς την θετική τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ενός ακόμη κόμματος στη Βουλή (πλην του ΣΥΡΙΖΑ), κάθε νομοθέτημα που θα εισάγεται θα οδηγείται σε ονομαστική ψηφοφορία.

Ο κ. Καμμένος όμως δεν έμεινε εκεί. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ καταλογίζει τόσο στον κ. Βούτση όσο και στον κ. Τσίπρα ότι εξυφαίνουν σχέδιο διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Έτσι, στις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη υποστήριξε ότι “εάν προχωρήσουν σε βρώμικες κινήσεις και τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι παρέλαση δεν θα κάνουμε”, εννοώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα φτάσει μέχρι την 25η Μαρτίου.

“Ο Τσίπρας μας πούλησε 100 φορές για αυτό θα πίνουμε γκαζόζα στη Βουλή”, σημείωσε σε μια ευθεία απειλή που σκιαγραφεί και την στρατηγική που θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο, εφόσον διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ. “Εάν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά να ξέρουν ότι έχουμε πλέον πόλεμο” είπε με νόημα.

Η διπλή παρέμβαση Τζανακόπουλου - Βερναρδάκη
"Πρόκειται για μια ιδιότυπη κατάσταση η οποία όμως αναβαθμίζει το ρόλο του κοινοβουλίου και το ρόλο του βουλευτή". Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την κοινοβουλευτική ισορροπία που έχει διαμορφωθεί μετά τα περισταστικά με τις “γκαζόζες". “Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε ονομαστικές μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Μπορούμε να δοκιμαζόμαστε κάθε εβδομάδα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε, όμως, και για τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και απαντώντας διατύπωσε μια αιχμή και έναν “γρίφο”. Ειδικότερα, σχολιάζοντας τη δήλωση Καμμένου ότι αν διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση δεν θα φτάσει μέχρι της παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: “Οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, κυβερνουν και αυτό θα κάνουμε μεχρι τη λήξη της συνταγματικής μας θητείας”. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ουτε πολιτικά ορθό να διαλύονται ΚΟ κομμάτων που έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές μπορεί να επιλέγουν να αποχωρούν. “Πρέπει το θέμα να συζητηθεί. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση” σημείωσε.

Την ακριβή κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είχε δώσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα”. “Τα κόμματα που έχασαν τους βουλευτές τους θα εξακολουθούν να λειτουργούν όπως και σήμερα μετά από τροποποίηση στον Κανονισμό της Βουλής που θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις τις επόμενες μέρες", είπε χαρακτηριστικά.

Το επίμαχο άρθρο και η ερμηνεία του Κανονισμού
Το επίμαχο άρθρο για το οποίο γίνεται η όλη συζήτηση είναι το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “ο […] αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή […]”.

Το πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ ανακύπτει λόγω της επικείμενης αποχώρησης του κ. Παπαχριστόπουλου, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον κ. Κουικ. Ο τελευταίος όμως έχει διακόψει κάθε σχέση με τους ΑΝΕΛ, με συνέπεια το κόμμα να μένει με 5 βουλευτές, ένας εκ των οποίων (ο κ. Φωκάς) δεν έχει εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ αλλά με την Ένωση Κεντρώων. Η ερμηνεία που προβάλλουν την τελευταία περίοδο οι ΑΝΕΛ είναι ότι το άρθρο αφορά στην αρχική συγκρότηση των ΚΟ, οπότε δεν συντρέχει λόγος εφαρμογής του.

Απομένει ωστόσο να φανεί εάν η ερμηνεία αυτή θα υιοθετηθεί και από το Προεδρείο της Βουλής, το οποία βεβαίως έχει και τη δυνατότητα να ζητήσει την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Ένα ακόμη ερώτημα αφορά το πώς θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, εφόσον αυτές αναληφθούν. Διότι θα πρέπει να αφορούν όχι μόνο την περίπτωση της ΚΟ των ΑΝΕΛ αλλά και εκείνη του Ποταμιού που πρόσφατα διαλύθηκε μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Αμυρά. Με βάση τα παραπάνω, η έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην περίπτωση που όντως υπάρξει διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, οι αντιδράσεις του κ. Καμμένου αναμένεται να είναι σφοδρές και απρόβλεπτες.

Bολές από τη ΝΔ
"Όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ και προσθέτει:

"Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος. Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι".

Μαξίμου: Σε σύγχυση η ΝΔ
«Στην αρχή η ΝΔ μιλούσε για «συναινετικό διαζύγιο». Μετά μιλούσε για «σικέ διαζύγιο». Στη συνέχεια για «διαζύγιο συναλλαγής». Σήμερα, μιλά για «διαζύγιο εκβιασμών»» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

«Μέχρι να καταλήξει πάντως μέσα στη σύγχυσή της, θα έχει χάσει αρκετές ακόμη ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή» κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Έρχεται “θερμό” δεκαπενθήμερο
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το κοινοβουλευτικό πρόγραμμα των επόμενων δύο εβδομάδων αμαμένεται βαρύ και συγκρουσιακό. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, μεταξύ 11 και 13 Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της εισήγησης της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: