30.1.19

Σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ...

σε τουλάχιστον 7 άρθρα του Συντάγματος...

Σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε τουλάχιστον 7 άρθρα του Συντάγματος προκειμένου να αναθεωρηθούν διαφάνηκε στην τελική ψηφοφορια της αρμοδιας επιτροπής της Βουλης.

Η...
Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 32 που αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της βουλής. Εάν η σύγκλιση επαναληφθεί και στις δυο κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στην Ολομέλεια τότε το άρθρο θα λάβει την στήριξη τουλάχιστον 180 βουλευτων και κατ επέκταση η βουλη που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα μπορεί να αναθεωρήσει το άρθρο μεταβάλλοντας όμως το περιεχόμενο του με 151 ψήφους.

«Το άρθρο 32 θα πάει στην επόμενη Βουλή με πάνω από 180 ψήφους, αυτο σημαίνει ότι η επόμενη πλειοψηφία δεν θα δεσμεύεται από το περιεχόμενο και θα αλλάξει το 32 πριν προκύψει θέμα εκλογής προέδρου Δημοκρατίας. Έτσι θα ακυρώσει την οποία πιθανότητα διάλυσης της Βουλής λόγω μη εκλογής προέδρου» επισήμανε ο κ Κώστας Τασουλας (ΝΔ) σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

Εκτός από το άρθρο 32 η ΝΔ ψήφισε και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα άρθρα 86 (περί ποινικής ευθύνης των υπουργών), 62 (για την βουλευτική ασυλία) και το 101Α (για τις ανεξάρτητες αρχές), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τις προτάσεις της ΝΔ για το άρθρο 68 (δικαίωμα της μειοψηφίας για σύσταση εξεταστικών επιτροπών) και το άρθρο 96 (για την εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές), ενώ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια σχετικά με τα άρθρα 112 έως 119 για την κατάργηση παρωχημένων μεταβατικών διατάξεων.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε για άλλη μια φορά να μην συγκεντρώσει καμία διάταξη αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να μην μπορεί η επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών να προχωρήσει κατά το δοκούν στην αναθεώρηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: