31.1.19

EWG: Βρείτε λύση για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια...

Δραματική προειδοποίηση Δραγασάκη για ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης...

Μια πρώτη, σύντομη συζήτηση για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού EuroWorking Group, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

Oι...
επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για τη μέχρι τώρα πορεία των μεταρριθμίσεων καθώς στη βάση της τελικής έκθεσης των θεσμών θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των συμφωνημένων δράσεων, ωστόσο υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση.

Ειδικότερα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καθυστερήσεις έχουν καταγραφεί στο νόμο Κατσέλη, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα, στη σημερινή συνεδρίαση αναφέρθηκε και η αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση των θεσμών.

Δραγασάκης: Κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης από τα κόκκινα δάνεια

Στην Αθήνα, στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας απηύθυνε δραματική προειδοποίηση για τα κόκκινα δάνεια, προειδοποιώντας πως αν δεν βρεθεί λύση υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία «μπορεί να πληρώσουν οι φορολογούμενοι».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο επιτόκιο δανεισμού και σχολίασε την κριτική που επεφύλασσε η αντιπολίτευση. «Δεν είναι το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Εμείς όμως ξεχνάμε ότι χρεοκοπήσαμε; Το επιτόκιο είναι καλύτερο από το επιτόκιο που είχε η χώρα το 2007 και το 2008, δηλαδή από το επιτόκιο πριν την κρίση. Μπορούσαμε να πάμε και χαμηλότερα το επιτόκιο, αλλά ίσως θα ήταν μετά αρνητικό αν ανέβαινε. Με το επιτόκιο, το 3,6 που πήγαμε, αμέσως μετά τα επιτόκια υποχωρούν περαιτέρω. Αυτοί που δεν αγόρασαν, αγοράζουν τώρα, γι΄αυτό πέφτει το επιτόκιο, και πέφτει και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κάτω από 4%».

Ακόμα, σημείωσε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της Α’ κατοικίας (η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη), αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως με την ΠΝΠ που έχει υπογραφεί και ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, ο νόμος Κατσέλη έχει πάρει παράταση μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: