31.1.19

Ο Τσίπρας σώζει την ΚΟ του Καμμένου...

Ο πρωθυπουργός δεν θα τραβήξει τον αναπνευστήρα από τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές. Ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, η...
οποία έζησε ένα θρίλερ μετά τον αποδεκατισμό που υπέστη εξαιτίας και του Αλέξη Τσίπρα που του πήρε βουλευτές για να συνεχίσει να κυβερνά και μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Την Παρασκευή παραιτείται από βουλευτής ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και είναι θέμα ωρών να ξεκαθαρίσει και επίσημα το θέμα των ΑΝΕΛ που κινδυνεύουν να χάσουν τα προνόμια που απορρέουν από τη συγκρότηση Κ.Ο.: χρόνος ομιλίας πολιτικού αρχηγού, μετακλητοί υπάλληλοι, γραφεία κ.λ.π.. Την έδρα την παίρνει ο Τέρενς Κουίκ που έχει κόψει κάθε επαφή με τον Π. Καμμένο.

Το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται να είναι μια διαφορετική ερμηνεία των άρθρων 15 και 16 του Κανονισμού της Βουλής που αφορούν τη συγκρότηση και τις μεταβολές μιας Κ.Ο.. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην αρχική διαρροή που έκανε, υποστήριξε ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος προσχώρησε προσφάτως στους ΑΝΕΛ, δεν προσμετράται διότι δεν εξελέγη με το κόμμα του Π. Καμμένου. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στη διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ αν έμεναν με πέντε βουλευτές εκ των οποίων ο 5ος θα ήταν ο Φωκάς.

Ο Καμμένος κατήγγειλε τον Βούτση από το βήμα της βουλής ότι μαζί με τον πρωθυπουργό επεξεργάζονται σχέδιο διάλυσης των ΑΝΕΛ. Κατηγόρησε τον Τσίπρα για αχαριστία. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να αιφνιδιάζεται. Τον έπιασαν οι κάμερες να ψιθυρίζει ότι «δεν υπάρχουν αυτά τα κοινοβουλευτικά πράγματα».

Ο Π. Καμμένος ζήτησε από τον Τάκη Μπαλτάκο να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Bουλής, καθηγητή Κώστα Μαυριά και να τον ρωτήσει ποια είναι η ακριβής ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής, όσον αφορά στην περίπτωση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Ο κ.Μαυριάς απάντησε ότι μόνο ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να του καταθέσει ένα τέτοιο αίτημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε προέδρου της Βουλής να εφαρμόσει ή όχι την όποια εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Επομένως η απόφαση είναι καθαρά πολιτική γι’ αυτό και εξαρτάται από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά στον Τέρενς Κουίκ το πιο πιθανό είναι να κρατήσει την έδρα, εφόσον οι ΑΝΕΛ δεν θα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς Κ.Ο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να έχει δικούς του ανεξάρτητους βουλευτές τώρα που είναι μειοψηφία όπως αναγνώρισε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Βέβαια ο Νίκος Βούτσης πρόσθεσε ότι «προς ώρας» συμβαίνει αυτό και αύριο μπορεί οι ανεξάρτητοι βουλευτές να είναι περισσότεροι ή λιγότεροι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κάποιων εξ αυτών. Ακούγονται τα ονόματα των ανεξάρτητων που είναι υπουργοί, της Έλενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη, της Κατερίνας Παπακώστα, του Τέρενς Κουίκ, αλλά και του Σπύρου Δανέλλη, που μάλλον θα κατεβεί για την ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν στη Βουλή με την γκαζόζα του Φωκά που τον έστειλε στην τουαλέτα, όπως δήλωσε και πήγε να τινάξει στον αέρα ονομαστική ψηφοφορία, έβλαψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιβεβαιώθηκε ο ισχυρισμός της Αντιπολίτευσης ότι ο Τσίπρας κυβερνά με κυβέρνηση μειοψηφίας. «Θα πίνουμε κι άλλες γκαζόζες» προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το Μαξίμου στη συνέντευξη που έδωσε στον «Σκάι».

«Αν ο Τσίπρας λειτουργήσει "δίνω μια καρέκλα, δώσε μία ψήφο" θα αποδείξει όχι μόνο ότι είναι αχάριστος αλλά ότι ο ίδιος διέλυσε μια Κ.Ο. που τον στήριξε όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε ο Καμμένος στον «Σκάι». «Τον έκανα πρωθυπουργό και με τη μέθοδο της αποστασίας, διέλυσε την κοινοβουλευτική μου ομάδα» τόνισε. Προειδοποίησε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα ότι αν δεν σωθεί η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. κρατάει όπλα και θα τα χρησιμοποιήσει.

Θεωρεί ότι πρέπει να αφήσουν την έδρα και ο Τέρενς Κουίκ και ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος έχει δικό του κόμμα αλλά δεν θα εκλεγόταν εάν δεν συνεργαζόταν με τους ΑΝ.ΕΛ....

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: